Ukrali robu u vrednosti od 63 miliona evra

Predbožićni period u Austriji, kada se masovno kupuju pokloni, veoma je "plodonosan" i za lopove, koji ukradu robu u dvocifrenoj milionskoj vrednosti.
Predbožićni period u Austriji, kada se masovno kupuju pokloni, veoma je "plodonosan" i za lopove, koji ukradu robu u dvocifrenoj milionskoj vrednosti.

"U ovogodišnjem predbožićnom periodu ukradena je roba u vrednosti od oko 63 miliona evra", tvrdi šef odseka za statistiku u Privrednoj komori Austrije Roman Seliger.

I detektiv Valter Pehaker naglašava da "Božić nije samo fešta ljubavi, već i lopova".

Prema njegovim rečima, ove godine zabeleženo je više krađa nego ranije, a kao uzrok on navodi sve manje novca u džepovima stanovnika.

Tokom decembra su posebno alkoholna pića i parfemi bili omiljeni cilj kradljivaca. Takođe, veoma omiljeni kod lopova su žileti i baterije, ali i garderoba.

"Negde mora da postoji ogromno tržište žileta, jer oni nestaju u velikim količinama", objasnio je Pehaker.

Povećan broj krađa u decembru eksperti objašnjavaju pre svega većom gužvom u prodavnicama zbog kupovine božićnih poklona, što olakšava posao lopovima.

Tokom predbožićnog perioda "operisale" su i bande lopova iz istočne Evrope, čiji su članovi, kako tvrdi Pehaker, sve brutalniji.

"Pre neki dan su zaposleni u jednoj radnji zadržali džeparoša iz Rumunije u jednoj bečkoj prodavnici. Najedanput su se pojavila dva saučesnika, koji su pokušali da ga oslobode. To do sada nismo imali", objasnio je on.

  • novosadjan

    23.12.2012 16:03
    cud da se nasi lopovi jos nisu oglasili ili su tako dobri da ih murija ne moze nahvatati

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.