Sirija: 93 poginulo u napadu na pekaru

Najmanje 93 ljudi, među kojima ima žena i dece, poginulo je u vazdušnom napadu sirijske vojske, u kojem je pogođena pekara u centralnoj sirijskoj pokrajini Hami, saopštili su opozicioni aktivisti.

Najmanje 93 ljudi, među kojima ima žena i dece, poginulo je u vazdušnom napadu sirijske vojske, u kojem je pogođena pekara u centralnoj sirijskoj pokrajini Hami, saopštili su opozicioni aktivisti.

U jednom od najtežih incidenata tokom 21-mesečnog sukoba u Siriji, granata je pogodila pekaru u gradu Halfaja koji drže pobunjenici, a ranjeno je više od 100 osoba, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava. Većina ranjenih je u kritičnom stanju, a broj poginulih najverovatnije će rasti, navodi ta grupa.

"Režimska vojska bombardovala je pekaru u Halfaji i počinila masakr u kojem su poginule desetine ljudi, među kojima ima žena i dece, dok su mnogi povređeni", navodi se u saopštenju aktivističke mreže Lokalni koordinacioni komiteti. Na snimcima, koje je napravio neimenovani snimatelj, vidi se srušena jednospratna zgrada i krater na putu, kao i okrvavljena tela koja leže po ulici ili izviruju iz ruševina, a koja muškarci na leđima prenose na drugo mesto.

Sirijski pobunjenici pokrenuli su u ponedeljak seriju napada na pozicije vojske širom Hame, sedištu snažnog antirežimskog pokreta. Grupe za zaštitu ljudskih prava optužile su letos vladine snage da čine zločine protiv čovečnosti, bacajući bombe i koristeći artiljeriju u blizini nekoliko pekara u severnoj pokrajini Alepo. U jednom od takvih napada, 16. avgusta, poginulo je u Alepu najmanje 60 ljudi.

Pobunjenici se 21 mesec bore protiv vlade predsednika Bašara al-Asada i u tim sukobima poginulo je, prema podacima opozicionih grupa, više od 44.000 ljudi, od kojih skoro 31.000 civila.

  • lazi me nezno

    24.12.2012 14:37
    Ovo je laz
    zasto bi siriska vojska gadjala svoj narod? Ja sam na drugim portalima nasla da su to ucinili teroristi. I to ima vise smisla.
    Bez intervencije nato-a ti teroristi ne mogu nista, tako da su posegnuli za tim da ubijaju narod, a da se to prikaze da je uradila siriska vojska, kako bi siriju mogli bombardovati.
    To je makar jasno, mi smo prosli kroz isti jad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.