Katalonci ne odustaju od referenduma

Predsednik Katalonije Artur Mas obećao je na početku novog četvorogodišnjeg mandata da neće odustati od najavljenog referenduma o nezavisnosti Kataloniji.
Predsednik Katalonije Artur Mas obećao je na početku novog četvorogodišnjeg mandata da neće odustati od najavljenog referenduma o nezavisnosti Kataloniji.

Mas je, u inauguracionom govoru pred katalonskim političkim partijama i španskim ministrom finansija Kristobalom Montorom, zatražio "eksplicitno priznanje prava Katalonije, kao i svih drugih naroda na svetu, na samoopredeljenje".

U Kataloniji su 25. novembra održani vanredni regionalni izbori, na kojima je Masova nacionalistička alijansa desnog centra Zbližavanje i ujedinjenje (CiU) osvojila najviše glasova, ali je dobila samo 50 od ukupno 135 poslaničkih mesta, iako je dotad imala 62.

CiU je, stoga, morala da se udruži s Katalonskom republikanskom levicom, koja se takođe zalaže za nezavisnost regiona sa 7,5 miliona stanovnika.

Dve stranke su obećale da neće odustati od održavanja referenduma o nezavisnosti 2014. godine, uprkos žestokom protivljenju Madrida.

Španski premijer Marijano Rahoj izrazio je, u intervjuu dnevniku "Mundo", zabrinutost zbog Masovih planova, ocenivši da su oni, sa ekonomske tačke gledišta, potpuno besmisleni, preneo je AFP.

"To bi bilo loše za Kataloniju i loše za celu Španiju", rekao je Rahoj.

Katalonci smatraju da je nepravedno to što Madrid u obliku poreza uzima od Katalonije više nego što vraća u taj region. Prema Masovim procenama, taj manjak iznosi 16 milijardi evra.

Rezultati ankete koju je list "Pais" sproveo prošlog meseca pokazali su da bi na referendumu 46 odsto Katalonaca glasalo za nezavisnost, a 42 odsto njjih protiv toga.

  • VV

    25.12.2012 00:33
    Bon cop de falç!
    Podrska Kataloncima iz Vojvodine!


  • VV

    24.12.2012 22:52
    Vojvodjanin
    i mi cemo uskoro!
  • VV

    24.12.2012 22:52
    Tako je braco Katalonci pozdrav od Vojvodjana!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.