Rusija zabranila gej propagandu

Donji dom ruskog parlamenta usvojio je danas u prvom čitanju nacrt zakona o zabrani širenja "homoseksualne propagande" među maloletnicima.
Donji dom ruskog parlamenta usvojio je danas u prvom čitanju nacrt zakona o zabrani širenja "homoseksualne propagande" među maloletnicima.

Ispred zgrade skupštine u vreme sednice održan je protest povodom predloženog zakonskog rešenja, tokom kojeg su se sukobili aktivisti za prava gej osoba i njihovi protivnici. Policija je privela oko 20 ljudi.

Predlog zakona, usvojen sa 388 glasova "za" i jednim "protiv", sličan je pravnom aktu usvojenom u nekoliko ruskih gradova, uključujući Sankt Peterburg.

"Mi živimo u Rusiji, ne u Sodomi i Gomori. Rusija je zemlja stara nekoliko hiljada godina, zasnovana na tradicionalnim vrednostima, a njihova zaštita meni je važnija čak i od nafte i gasa", rekao je pre glasanja poslanik Jedinstvene Rusije Dmitrij Sablin.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava smatraju da je stvarni cilj zakona "smanjenje prava seksualnih manjina", pošto zakon ne definiše precizno šta se smatra "homoseksualnom propagandom".

Predlog zakona mora proći još dva čitanja u Državnoj Dumi, glasanje u gornjem domu parlamenta i dobiti potpis od predsednika Vladimira Putina.

Prošle godine, najviši sud u Moskvi podržao je zabranu gej parada u glavnom gradu Rusije u narednih 100 godina. Evropski ljud za ljudska prava zbog toga je izrekao novčanu kaznu Rusiji.

Homoseksualnost je skinuta sa liste krivičnih dela u Rusiji 1993. godine.

Prema predlogu zakona, pojedinci koji promovišu "homoseksualno ponašanje među maloletnicima" mogu biti kažnjeni novčano iznosom do 5.000 rubalja (124 evra), a zvaničnici koji to učine mogu dobiti deset puta veću kaznu. Preduzeća i škole mogu biti kažnjene iznosom do 500.000 rubalja /(2.400 evra).

  • novosadjan

    26.01.2013 13:06
    sad ce i srBija da ucini nesto slicno pa ipak je to rusija treba im se uvlaciti !!!!
  • XY

    26.01.2013 08:12
    "među maloletnicima"
    Što je OK. Kao što je i u Amera zabranjena takva propaganda bilo hetero ili homoseksualna. Isto tako je zabranjeno i korišćenje dece i maloletnika u propagandne svrhe.
    Pročitajte američke zakone - takva "propaganda" može vas u Americi odvesti na dugogodišnju robiju. Treba pročiti tekst zakona koji usvojen, a komentare političara za novine. Uz to nemojmo ovo brkati sa seksualnim obrazovanjem.

    Sa druge strane, u Rusiji ima raznih vrsta ekstremista, jedni su ultra-konzervativni, a drugi su anarho-nihilisti poput ovih iz "Pussy riot" (ne misim na incident sa crkvom). I jednima i drugima je mesto na psihijatriji.

  • 25.01.2013 23:05
    @Anonimus
    Svašta podrazumeva, ali svakako ne podrazumeva borbu za nečija prava, ljubav i slično. To je dotičnim aktivistima na poslednjem mestu. Prvi protiv njih treba da ustanu pravi homoseksualci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.