Bivši lider levice Miloš Zeman novi predsednik Češke

"Kraljević i prostak", tako su u Češkoj nazvali predsednički duel u drugom krugu izbora, na kojima su Česi prvi put u istoriji mogli neposredno da biraju svog predsednika, a ne da čekaju koga će izabrati parlament.
"Kraljević i prostak", tako su u Češkoj nazvali predsednički duel u drugom krugu izbora, na kojima su Česi prvi put u istoriji mogli neposredno da biraju svog predsednika, a ne da čekaju koga će izabrati parlament.

Na izborima održanim u petak i danas, pobedila je Češka sela, malih gradova, sindikata, radnika besnih što mere štednje idu preko njihovih leđa. Pobedio je i strah od sudetskih Nemaca, deportovanih posle Drugog svetskog rata, po principu kolektivne krivice za divljanja nacista, i njihovih eventualnih imovinskih zahteva.

Uprkos izvesne nostalgije za monarhijom i zlatnom erom Čehoslovačke Tomaša Masarika, u predsednički zamak Hradčani neće ući kraljević, potomak stare evropske plemićke loze Karel Švarcenberg, već nekadašnji socijaldemokratski premijer u periodu od 1998. do 2002. godine, ekonomista Miloš Zeman.

On je oličenje plebejske Češke i običnog gospodina Novaka u "iznošenoj trenerci ili farmerkama koga mogu da sretnu u lokalnoj pivnici uz kriglu piva".

Zeman je osvojio skoro 55 odsto glasova, dok je za kneza Švarcenberga glasalo 45 odsto birača. Odziv je dostigao 59 odsto od 8,4 miliona registrovanih birača.

Miloš Zeman je u prisustvu svoje ćerke Kateržine, koja mu je od početka pomagala u predizbornoj kampanji, obećao na prvoj konferenciji za štampu da će biti predsednik običnih Čeha, a nikako "tajkunskih mafija povezanih s politikom".

"Obećavam da ću biti predsednik svih 10 miliona građana, i onih na levici i onih na desnici. To je obaveza svakog izabranog predsednika", rekao je Zeman.

"Do sada je bila utakmica između Sparte i Slavije. Sada igram za reprezentaciju, za Češku Republiku", obećao je novi češki predsednik.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.