Francuska menja odluku o oporezivanju superbogatih?

Francuska vlada će doneti novu odredbu o oporezivanju veoma visokih primanja, čime će biti zamenjena planirana, kojom je najavljena poreska stopa od 75 odsto.
Francuska vlada će doneti novu odredbu o oporezivanju veoma visokih primanja, čime će biti zamenjena planirana, kojom je najavljena poreska stopa od 75 odsto.

Vlada Francuske će "u roku od najviše mesec dana" doneti novu odredbu o oporezivanju veoma visokih primanja i tako zameniti planiranu koju je krajem decembra osporio Ustavni savet, saopštava kabinet premijera.

Vlada je u četvrtak demantovala mogućnost odustajanja od najavljene poreske stope od 75 odsto, što je najupečatljivija mera programa koji priprema premijer Fransoa Oland.

"Za najviše mesec dana, biće ponuđeno novo rešenje", obećala je u petak Vlada, promenivši stav. Po Palati Matinjon - sedištu prmijera, "vlada radi na mnogo odredbi".

"Sve mora biti pravno čvrsto i funkcionalno" u budućem poreskom propisu koji je unapred osporio Ustavni savet, kažu isti izvori.

Ustavni savet je osporio planiranu poresku meru, jer se odnosila na pojedinačnog poreskog obveznika koji zaradi više od milion evra za godinu dana, a ne na domaćinstvo, kako je u ostalim slučajevima.

Radi se o najavljenom oporezivanju po stopi od 75 odsto samo prihoda obveznika koji prevazilaze milion evra godišnje.

Prema rečima ministra zaduženog za odnose sa Parlamentom, Alena Vidalija, Vlada razmatra "više linija" nove odredbe, da se vrati oporezivanju prihoda domaćinstva, ili odbitku poreza.

"Rekli smo da ćemo za sedam do osam nedelja utvrditi tehničko rešenje i da će ono biti u sledećem zakonu o dopuni budžeta, aprila ili maja", rekao je ministar za Er-Te-El.

Jedan od najbolje plaćenih francuskih glumaca Žerar Depardje(63) već je, zbog najave poreske stope od 75 odsto krajem prošle godine, zapretio da će se odreći državljanstva Francuske, a početkom januara je dobio državljanstvo Rusije.

  • Pera

    27.01.2013 07:53
    Voleo bih da saznam po kojoj se stopi u Francuskoj a i drugim zemljama oporezuje opljačkani kapital i na osnovu njega ostvarene enormni prihodi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.