Rasturena velika mreža trgovaca ljudima u Evropi

U akciji Evropskog policijskog ureda - Evropola razbijena je velika mreža trgovaca ljudima koja je operisala širom Evrope i uhapšene su 103 osobe osumnjičene da su bile njeni pripadnici.
U akciji Evropskog policijskog ureda - Evropola razbijena je velika mreža trgovaca ljudima koja je operisala širom Evrope i uhapšene su 103 osobe osumnjičene da su bile njeni pripadnici.

U zajedničkoj operaciji, koju je usklađivao Evropol, učestvovalo je 10 evropskih zemalja i Euleks, a osumnjičeni su uhapšeni u Hrvatskoj, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Turskoj i u regionu Kosova.

Druge prinudne mere sprovedene su u Švajcarskoj, a zajedničku akciju je podržala i Austrija.

Svi uhapšeni su osumnjičeni za umešanost u trgovinu velikog broja ilegalnih imigranata u Evropsku uniju i unutar nje uglavnom preko Turske i Zapadnog Balkana.

Kriminalna mreža "regrutuje" ilegalne imigrante pretežno u Avganistanu, Iraku, Pakistanu, Siriji i Turskoj i koristi različite načine za njihovo krijumčarenje u EU i unutar nje.

Imigranti se često krijumčare u nehumanim i opasnim uslovima, kao što su vrlo male, sakrivene pregrade u podu autobusa ili kamiona, teretnih vozova ili brodova.

U nekim slučajevima imigranti koriste falsifikovane pasoše. Jedan od načina regulisanja njihovog statusa je brak iz koristi.

Ovo je bila jedna od najvećih usklađenih akcija protiv trgovaca ljudima na evropskom nivou, u kojoj je učestvovalo više od 1200 policajaca. Pretreseno je ukupno 117 kuća i drugih objekata. Tokom pretresa zaplenjeni su mobilni telefoni, laptopovi, izveštaji iz banaka, poluautomatske puške sa velikom količinom municije i više od 176.500 evra u gotovini.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.