FOTO: Neverovatne fotografije sa ratišta u Siriji

Srpski fotoreporter Goran Tomašević, koji godinama radi kao ratni izveštač za Rojters, usnimio je neverovatan serijal fotografija sa prve linije fronta u Siriji.
Srpski fotoreporter Goran Tomašević, koji godinama radi kao ratni izveštač za Rojters, usnimio je neverovatan serijal fotografija sa prve linije fronta u Siriji.

Juče je Ain Tarma, predgrađe prestonice Damaska, bilo poprište žestokih borbi, a kao i obično, Tomašević je sa svojim fotoaparatom bio prisutan.

"U jednom trenutku, čuo sam dva pucnja. Objektiv mi je već bio uperen u dva sirijska pobunjenika. Čuo sam jauk i video da je jedan od njih pogođen. Bio je još živ dok sam snimao, ali je umirao dok su ga odvlačili", priča Tomašević.

"Bili su sigurno pucnji iz snajpera, ne iz kalašnjikova. Vojnik pored njega takođe je bio pogođen, u stomak, ali je uspeo da se oporavi", kaže ovaj fotoreporter.

"Prostor u kom su mogli da ga odvuku bio je izuzetno uzak, ali su uspeli. Bilo je puno pucnjave dok su ga saborci vukli", priča Tomašević.

"Nakon toga, usledilo je nekoliko pucnjeva iz tenka u pravcu gde smo se nalazili. Kamenje je padalo po nama", kaže on.

Tomašević dodaje da se borbe trenutno biju za svaku kuću u Damasku, bombe padaju konstantno, i dodaje da je istog dana jedan vojnik poginuo od šrapnela dok je stajao tik uz njega.

Ovaj fotoreporter (43), svojim objektivom je u karijeri pokrivao ratišta širom sveta, od Bosne i Kosova, preko Avganistana, Iraka, Libije,, Izraela, Pakistana, do Sirije.

  • Dejan

    31.01.2013 18:45
    Fotograf
    Tomašević samo radi svoj posao i po ovim fotografijama se vidi da to čini visoko profesionalno. Svi zluradi komentari o prirodi sukoba koji fotograf dokumentuje su, najblaže rečeno, suvišni. Da li ste sigurni da nije radio i sa druge strane borbene linije?
    Nekom moralisanju tipa "što ne pomogne ranjenom čoveku, još ga i slika" takođe ovde nije mesto, jer očigledno nije bio jedini koji bi mogao da pruži pomoć, a možda bi samo smetao. Verujem da bi pomogao u slučaju da samo od njega pomoć može da stigne...
    Rat je prljava rabota, bolje je o njemu saznavati preko fotografija nego iz prve ruke.
  • G

    31.01.2013 17:21
    U istoriji je dosta bio redak slučaj da se zbog teškog života i represije pobune lica i krenu u rat protiv države, a da u toj državi nikada nisu ni živeli. Za 500 dolara dnevno rat je za nekoga zaista unosan posao.
    Vidim ipak da neka lica pametuju o "predrasudama i konspiracijama" a istovremeno ista u slučaju mađarskih fašista pre samo par meseci "kompetentno" izjavljuju kako je to maslo srpskog DB-a. Doslednost i integritet na delu.
  • 31.01.2013 13:59
    Ko smo mi da komentarisemo da li su to pobunjenici ili teroristi?Sta mi znamo o tome?Samo ljudi koji tamo zive znaju kako im je!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.