Australijski antifašista započeo štrajk glađu u bugarskom zatvoru

Australijski antifašista Džok Palfriman započeo je štrajk glađu u sofijskom zatvoru, gde se nalazi na izdržavanju kazne od 20 godina zatvora zbog učestvovanja u tuči u kojoj je stradao jedan neonacista.
Australijski antifašista Džok Palfriman započeo je štrajk glađu u sofijskom zatvoru, gde se nalazi na izdržavanju kazne od 20 godina zatvora zbog učestvovanja u tuči u kojoj je stradao jedan neonacista.

Palfriman je, poput brojnih Australijanaca, 2006. je krenuo na proputovanje Evropom, prilikom čega se obreo i u Bugarskoj.

U ranim jutarnjim časovima, 28. decembra 2007. godine, 21-godišnji Džok sa par prijatelja nalazio se u Sofiji i vraćao se iz noćnog provoda. U jednom trenutku Džok je postao svedok napada na mlade Rome od strane grupe neonacista.

Džok je pritrčao da pomogne žrtvama rasističkog napada, ali ubrzo je i sam okružen i napadnut od strane huligana. U metežu koji je nastao, dvojica fašista iz grupe ubodeno je nožem, od čega jedan fatalno.

Usledilo je maratonsko suđenje, a na poslednjem, petom zasedanju povodom žalbe, zaključeno je da Džok taj koji je naneo smrtonosne povrede, kao i da nije počinio ubistvo u samoodbrani, nakon čega su ga osudili za ubistvo povezano sa huliganizmom na 20 godina zatvora.

Palfriman smatra da nije imao pravo na fer suđenje, kao i da mu je bugarski sud odredio kaznu na osnovu činjenice da je antifašistički aktivista. U međuvremenu je postao i predsednik Asocijacije zatvorenika u Bugarskoj, i aktivno se bori protiv diskriminacije zatvorenika, što smatra još jednim razlogom za donošenje okrivljujuće presude.

  • Street Fighter

    31.01.2013 15:44
    Tako je kada želite da budete čovek u svetu nepravde.

    Antifašizam je, nažalost, ponovo u ilegali.
  • Sremcina

    31.01.2013 13:03
    Hrabar covek u bolesnom drustvu! Ali kako znamo iz vlastitog iskustva fasizam je momentalno jako popularan medju baklanskim zivljem i svaka vlast na ovim prostorima ga koristi za strasenje mase jer se strahom bolje vlada nego mozgom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.