Besplatne studije u celoj Nemačkoj

Uskoro će u celoj Nemačkoj studiranje biti besplatno, pošto je i poslednja savezna država u kojoj se još plaćala školarina na univerzitetima, primorana da održi referendum o tome.
Uskoro će u celoj Nemačkoj studiranje biti besplatno, pošto je i poslednja savezna država u kojoj se još plaćala školarina na univerzitetima, primorana da održi referendum o tome.

Regionalne vlade u sedam od 16 nemačkih država uvele su plaćanje studija tokom poslednje decenije, ali su kasnije sve ukinule školarine, osim dve.

Jedna od te dve države, Donja Saksonija, potom je izabrala novu vladu levog centra koja je obećala da će ukinuti plaćanje studiranja.

Vlada Bavarske podeljena je oko tog pitanja. Zvaničnici su u četvrtak objavili da ima dovoljno potpisnika peticije za održavanje referenduma o školarini. Ankete pokazuju da je većina ljudi protiv školarina.

Moguće je da će bavarska skupština delovati pre glasača. Guverner Bavarske Horst Zehofer rekao je da će "školarine biti ukinute... bilo da će to učiniti skupština ili narod".

  • Novosađanka

    31.01.2013 18:11
    To je razvijeno društvo.
  • Gillan

    31.01.2013 17:23
    Mi smo to imali pre trideset godina. Onda su ti isti Nemci sve ucinili da nam to uniste. Mozda ce kroz trideset godina da nas vrate na staro?
  • novosadjan

    31.01.2013 17:20
    e zato je kod nas sve za dz naravno za neke

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.