Presedan u Katoličkoj crkvi - papa Benedikt XVI se povlači

Vatikan je danas potvrdio da će Benedikt XVI krajem ovog meseca neočekivano podneti ostavku na funkciju pape u Katoličkoj crkvi.
Vatikan je danas potvrdio da će Benedikt XVI krajem ovog meseca neočekivano podneti ostavku na funkciju pape u Katoličkoj crkvi.

Naime, papa je svoju odluku saopštio na jednoj maloj ceremoniji, na latinskom, rekavši, između ostalog, da "nema snage". Mediji ocenjuju da je ta odluka praktično bez presedana u istoriji Katoličke crkve.

"Papa je najavio da će napustiti svoje mesto 28. februara u 20 časova. Tada počinje period 'prazne stolice' (sede vacante)", rekao je portparol Svete Stolice Federiko Lombardi.

Ovaj 85-godišnji papa na čelo crkve došao je u aprilu 2005. godine nakon smrti njegovog prethodnika Jovana Pavla II.

Razlozi koji stoje iza ove neočekivane ostavke tek treba da budu objavljeni.

Ostavke na mesto poglavara Katoličke crkve nisu nepoznate u njenoj istoriji, ali je ovo prvi takav slučaj u novijoj istoriji. Period "prazne stolice" nastupa u slučaju smrti pape ili njegove odluke da se odrekne tog mesta.

Bivši kardinal Jozef Racinger je u 78. godini izabran za jednog od najstarijih papa u istoriji crkve.

On je pruzeo upravljanje crkvom za vreme jednog on najvećih skandala sa kojima se Katolička crkva suočila u poslednjih nekoliko decenija – skandal seksualnog zlostavljanja dece od strane sveštenika.

  • Тиша

    12.02.2013 12:34
    .
    Све му се смучило?
  • Језусмарија

    12.02.2013 12:33
    @sosa
    Повлачи се да у миру крцка уштеђевину из RBV.
  • janko

    11.02.2013 22:19
    BRAVO
    bravo novokomponovani vernici sekte SPC. i treba da ide, ne moze da nosi mitraljez kao filaret

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet