Novi papa biće crnac?

Prema uporednim podacima najpoznatijih britanskih kladionica, najverovatniji kandidati za naslednika pape Benedikta XVI u Velikoj Britaniji su tri ista kardinala, od kojih su dvojica iz Afrike.
Prema uporednim podacima najpoznatijih britanskih kladionica, najverovatniji kandidati za naslednika pape Benedikta XVI u Velikoj Britaniji su tri ista kardinala, od kojih su dvojica iz Afrike.

Piter Turkson, Mark Ule i Fransis Arinze su kardinala koji imaju najviše šanse da se nađu na papinskom tronu.

Prvi na listama je kardinal iz Gane, Peter Turkson, i on zasad ima najviše šansi da postane novi papa.

Turkson je rođen 1948. godine, a u katolički red je ušao 1975. godine. Bio je jedan od elektora koji su 2005. godine učestvovali u papskoj konklavi koja je izabrala Jozefa Racingera za novog papu. Opisivan je kao jedan od "najenergičnijih afričkih crkvenih lidera".

Mark Ule rođen je 1944. godine u kanadskom gradu La Mot. Imenovan je za kardinala iste godine kao Turkson, 2003. godine, i takođe je učestvovao u izboru sadašnjeg poglavara. Poznat je po javnom izvinjenju za greške koje je Crkva počinila u prošlosti, među koje je ubrojao antisemitizam, rasizam, ravnodušnost prema domorocima, diskriminaciju prema ženama i homoseksualcima.  

Treći kandidat Fransis Arinze je najstariji – rođen je u Nigeriji 1932. godine, a za potencijalnog kandidata slovi još iz doba pape Jovana Pavla II, kome je bio savetnik. Vrlo je popularan, pogotovo u SAD-u, a primio je čak i nagrade za promociju dobrih odnosa između ljudi različitih konfesija, i to od strane Međunarodnog veća hrišćana i Jevreja.

Benedikta XVI često su doživljavali kao papu koji se više otvara prema svetu van Evrope, hrišćanima na Filipinima, u Južnoj Americi, SAD-u i Africi. Međutim, nagađa se da će njegov naslednik možda ipak biti Europljanin, tačnije, ponovo Italijan. Te špekulacije postale su sve glasnije početkom 2012. godine kada je imenovao 22 nova kardinala među svoje najbliže savetnike i elektore pape, od kojih je čak 16 Evropljana, među kojima 7 Italijana.

Ta struja najviše favorizuje italijanskog kardinala Anđela Skolu, rođenog 1941. godine u Malgrateu u Italiji. Njega je Benedikt XVI 2011. godine imenovao u Veće kardinala za ekonomska pitanja Svete Stolice. On je, naime, četvrti na kladionicama.

  • laki

    12.02.2013 13:25
    anonimus pape postavlja...
    pa ti i pape postavljaš....samo nebo ti je granica...molim da ti se fotografija stavi na plakate...da znamo ko vedri a ko oblači....
  • ns

    11.02.2013 14:40
    kad je najlakše ljudima u bedi kad više ne znaju šta će servirati veru i učiniti ih sledbenicima, nema bolje od afrike, nego da nisu sad već odlazećem našli i neke opipljive dokaze o aktivnostima u hitlerovoj omladini ili nešto sa dečkićima kad tako naprasno silazi!?
  • Andrija Šrek

    11.02.2013 14:32
    ...
    Pa šta?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet