Uhapsili tviteraše u Turskoj zbog nemira

Šestog dana protesta u Turskoj, vlasti su uhapsile 25 korisnika Tvitera iz Izmira, zbog optužbi da su širili lažne informacije o sukobima u Istanbulu i Ankari putem te društvene mreže.
Šestog dana protesta u Turskoj, vlasti su uhapsile 25 korisnika Tvitera iz Izmira, zbog optužbi da su širili lažne informacije o sukobima u Istanbulu i Ankari putem te društvene mreže.

Policija je rekla da su oni namerno podsticali mržnju i netrpeljivost javnosti prema pripadnicima organa bezbednosti tokom demonstracija, a premijer Redžep Tajip Erdogan pre dva dana Tviter je nazvao najvećim zlom.

Policija je tviteraše lako pronašla preko njihovih IP adresa, a zatim su došli i do svih podataka koje su oni razmenjivali putem mreže, uključujući i mesta okupljanja, informacije o akcijama snaga bezbednosti i lekarima volonterima koji su ih pratili tokom svih akcija po ulicama.

Sukobi pristalica i protivnika turske vlade

U višednevnim protestima širom Turske, sinoć su prvi put viđeni sukobi između vladinih pristalica i njihovih protivnika.

U crnomorskoj luci Rize, grupu od 25 mladića uključenih u antivladine proteste napalo je nekoliko stotina pristalice vladajuće Partije pravde i slobode (AKP), javila je jutros lokalna televizija CNN-Turk.

Policija je upotrebila suzavac da rastera sukobljene pošto su pristalice partije premijera Tajipa Erdogana opkolile zgradu u koju su se neki od napadnutih mladića sklonili, prenela je agencija AFP.

Suzavac i vodeni topovi upotrebljeni su sinoć i u Ankari da bi rasterali demonstrante okupljene u centralnom trgu Kizilaj. S druge strane situacija je sinoć bila mirnija u Istanbulu, prvi put od kada su nemiri počeli prošlog petka i većina besa demonstranata usmerena ka premijeru Erdoganu koji je ih je nazvao "ekstremistima".

Premijer Erdogan danas bi trebalo da se vrati u Tursku posle turneje po zemljama Magreba i suoči se sa hiljadama gnevnih demonstranata koji traže njegovu ostavku. Zamenik turskog premijera Husein Čelik pozvao je pristalice vladajuće AKP partije da ne dolaze na aerodrom da bi dočekali Erdogana. "Premijeru ne treba demonstracija moći", rekao je Čelik za lokalni televizijski kanal.

Rojters primećuje da bi masovni protesti koji potresaju Tursku mogli da ograniče moć premijera koji se smatra za političku žrtvu i pokopaju njegove nade za kandidovanje na predsedničkim izborima sledeće godine.

"Ima parlamentaraca i funkcionera u stranci koji su nezadovoljni o nedavnim dešavanjima. To je situacija bez presedana za Erdogana. Neki ljudi u AKP misle da je njegova politika morati da se 'smekša', mada ostaju verni partijskoj disciplini i samom Erdoganu", rekao je izvor blizak Erdoganovoj vladajućoj partiji AKP.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet