Makedonija: 17 uhapšenih zbog špijunaže

Makedonska policija razotkrila je veliku špijunsku aferu, u kojoj je uhapsila 17 osoba osumnjičenih za špijunažu, ucene i iznude, a za troje još traga, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije.

Makedonska policija razotkrila je veliku špijunsku aferu, u kojoj je uhapsila 17 osoba osumnjičenih za špijunažu, ucene i iznude, a za troje još traga, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije.

"Članovi ove grupe su odavali strogo poverljive informacije i državne tajne i sarađivali s različitim stranim službama, a informacije su dobijali od makedonskih institucija u kojima su neki od njih radili, kao i iz kontakata s makedonskim političarima", rekao je portparol MUP-a Ivo Kotevski. U velikoj špijunskoj aferi osumnjičene su ukupno 22 osobe, među kojima su i dve koje se već nalaze na izdržavanju kazne zatvora za druga krivična dela.

U domovima osumnjičenih pronađene su pune sobe dokumenata koji im nisu smeli biti dostupni. Pored dokumentacije, policija je pronašla i 16 komada oružja, 27 kompjutera, 32 mobilna telefona i memorijske kartice na kojima su bile državne tajne i strogo poverljive informacije. Prema informacijama iz istrage, oni ne samo što su špijunirali za strane tajne službe, već su ucenjivali i pojedince iz javnog života Makedonije.

Među osumnjičenima i uhapšenima su dvoje zaposlenih u Agenciji za obaveštajnu delatnost, šest pripadnika MUP-a, od kojih dvoje iz Uprave za kontraobaveštajnu delatnost, dvoje zaposlenih u Ministarstvu odbrane i jedna osoba iz Uprave za finansijski kriminal.

Među osumničenima su šef kabineta predsednika Skupštine Marjan Madžovski, režiser Boris Damovski, bivši obaveštajac Ace Dinevski, bivši direktor Agencije za sprečavanje pranja novca Vane Cvetanov, novinar Zoran Božinovski za kojim se traga. Osumnjičen je i bivši funkcioner stranke SDSM Mico Naskovski, policijski general i bivši komandant specijalne policijske jedinice Lavovi Goran Stojkov.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet