Rusi se vraćaju na Arktik

Rusija će obnoviti svoje prisustvo na Arktiku i planira da formira bazu za patroliranje plovnim putem Severnim ledenim okeanom, najavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Rusija će obnoviti svoje prisustvo na Arktiku i planira da formira bazu za patroliranje plovnim putem Severnim ledenim okeanom, najavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

On je rekao da je 10 brodova stiglo na Novosibirska ostrva u Arktičkom moru pošto je Rusija potvrdila svoja prava na oblast gde postoje ogromni izvori energije, koji postaju sve dostupniji kako se povlači led. Putin je najavio da će obnoviti vojnu bazu na Novosibirskim ostrvima, na istoku Arktika koja je napuštena početkom 90-ih godina.

Rusija planira da istraži pomorski put koji vodi od Atlantskog okeana do Pacifika, kao kanal za isporuke nafte i gasa tržištima u Aziji, navodi AFP. Ruski mediji dodaju da će ova "polarna prečica", kojom se može putovati tokom letnjih meseci zahvaljujući klimatskim promenama i topljenju glečera, omogućiti da se plovidba skrati za 12 do 15 dana u odnosu na uobičajene trgovačke rute kroz Suecki kanal.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet