Rusija pripojila Krim i Sevastopolj, Putin se poziva na primer Kosova

U Kremlju je danas potpisan sporazum između Rusije i Krima i Sevastopolja o ulasku te dve oblasti u sastav Ruske Federacije kao ravnopravnih članica.
U Kremlju je danas potpisan sporazum između Rusije i Krima i Sevastopolja o ulasku te dve oblasti u sastav Ruske Federacije kao ravnopravnih članica.

Predsednik Rusije Vladimir Putin prethodno je u govoru, u kojem je naveo da se odluka donosi na osnovu rezultata referenduma na Krimu i volje "apsolutne većine Rusa", najavio da će odmah zatražiti od parlamenta da ratifikuje sporazum.

Putin je, uz zvuke ruske nacionalne himne, dokument o prihvatanju Krima u sastav Rusije potpisao sa predsednikom krimskog parlamenta Vladimirom Konstantinovom, krimskim premijerom Sergejem Aksjonovom, kao i sa gradonačelnikom Sevastopolja Aleksejem Čalijem. Taj dokument će biti podnet na usvajanje Ustavnom sudu, a nakon toga i parlamentima Krima i Rusije.

"Krim je bio i ostaje u srcu Rusa kao "integralni deo Rusije", rekao je Putin dva dana posle referenduma o pripajanju Krima Rusiji i poručio da se to "uverenje, zasnovano na istini i pravdi, prenosi sa generacije na generaciju". Putin je, takođe, kazao da su "Zapadnjaci prešli crvenu liniju i ponašali se neodgovorno" u ukrajinskoj krizi i optužio ih za "cinizam", delovanje po "zakonu jačeg" i za "ignorisanje međunarodnog prava", a da su glavni izvršioci prevrata u Ukrajini postali nacionalisti, rusofobi i ekstremisti "koji sada određuju život" u toj zemlji.

Sovjetski lider Nikita Hruščov odvojio je Krim od Rusije 1954. i dao ga Ukrajini, koja je tada bila u okviru Sovjetskog Saveza. Po Putinovom mišljenju, ta odluka je bila "kršenje ustavnih normi". Putin je kazao i da Rusija "nije mogla da ostavi Krim i njegove stanovnike", jer bi to bila izdaja.

Iz nekog razloga, ono što mogu Albanci na Kosovu, zabranjuje se Rusima, Ukrajincima i krimskim Tatarima na Krimu, rekao je Putin.

SAD i EU juče su najavile zamrzavanje imovine i druge mere protiv ruskih i ukrajinskih zvaničnika odgovornih za krizu na Krimu. Američki predsednik Barak Obama upozorio je na mogućnost uvođenja dodatnih mera ako Rusija ne prestane da se meša u unutrašnje stvari Ukrajine.

  • Toma

    18.03.2014 16:04
    hahaha
    kako nam je putin učačkao hahahaha. Put-in hahahaha.
    A srbi mu se raduju i veličaju ga, a ne vide šta im je dotični počinio hahaha,
    popi*ao se po njima i gađao ih kavijarom.

    Srbi nikada neće naučiti.
  • MAKEDONAC MKD

    18.03.2014 15:57
    PRIZNANJE KRIMA
    A zasto Srbija ne bi priznala Krim ?
  • COVEK

    18.03.2014 15:47
    Rusija nije Srbija.
    Boli njih ona stvar da li ce zapadnjaci da priznaju ili ne.... Tako da nece priznari Kosovo nisu Rusi mi pa da lete za " Evropom " ko muve bez glave. Nisu to Srbi koji su jaki recima, nego su jaki i delima. Dobro razmisli o tome!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.