NSA može da snima sve telefonske pozive u jednoj zemlji

Američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) stvorila je nadzorni sistem koji može da snima sve telefonske pozive u ciljanoj zemlji, a analitičari su preslušavali samo "delić" od jedan odsto poziva, piše Vašington post.

Američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) stvorila je nadzorni sistem koji može da snima sve telefonske pozive u ciljanoj zemlji, a analitičari su preslušavali samo "delić" od jedan odsto poziva, piše Vašington post.

Pozivajući se na neimenovane izvore koji direktno poznaju sistem kao i dokumenta koje je obelodanio bivši službenik Agencije Edvard Snouden, Vašington post navodi da se ciljani glas presretan upotrebom programa Mistik koji je počeo da se primenjuje 2009. uz program Retro kao alat za primenu. Primena ovog programa 2011. dostigla je punu snagu.

Nadzorni sistem NSA koji je sposoban za snimanje "100 odsto telefonskih poziva ciljane zemlje" može da reprodukuje glasove bilo kog poziva bez potrebe da osoba bude identifikovana unapred radi nadzora, a nijedan drugi program, do sada, nije mogao da "proguta" celu telefonsku mrežu jedne zemlje. Analitičari su preslušavali samo "delić od jedan odsto poziva", mada je apsolutni broj komunikacije pod sistemom nadzora bio visok.

Svakog meseca su na preradu i dugoročno skladištenje upućivani "milioni govornih isečaka ili "rezova" za preradu i dugoročno skladištenje, naveo je Vašington post ne objavljujući detalje koji bi mogli da se iskoriste za identifikaciju zemalja u kojima je sistem nadzora radio ili gde je bilo predviđeno njegovo korišćenje.

  • mrva

    19.03.2014 09:44
    uskoro ce poceti da nam analiziraju sastav prdeza da nismo ni svesni... pa, samo napred...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.