Na ograde stavljaju metalne šiljke protiv beskućnika

Gradonačelnik Londona Boris Džonson zatražio je da se uklone šiljci koji su postavljeni ispred ulaza u jednu zgradu u britanskom glavnom gradu da bi se odvratili beskućnici.
Gradonačelnik Londona Boris Džonson zatražio je da se uklone šiljci koji su postavljeni ispred ulaza u jednu zgradu u britanskom glavnom gradu da bi se odvratili beskućnici.

Džonson se time pridružio građanima koji su osudili postavljanje šiljaka ispred ulaza u zgradu u Sautvarku, južno od Temze. Fotografije koje prikazuju male metalne šiljke ispred zgrade obišle su ovih dana društvene mreže i izazvale gnušanje građana od kojih su ih neki uporedili sa šiljcima koji se koriste za teranje golubova.

Na internetu je pokrenuta peticija za uklanjanje šiljaka koja je upućena Borisu Džonsonu i vlasniku zgrade. Reagujući na peticiju koju je do 10. juna popodne potpisalo više od 40.000 ljudi, gradonačelnik Londona je na svom nalogu na Tviteru zatražio da se što pre uklone "ružni, neefikasni i glupi" šiljci.

"To ne samo da je nehumano već nimalo ne doprinosi rešavanju problema koji su u korenu beskućništva, a problem se prebacuje na druge", ocenila je direktorka za komunikacije udruženja "Homless Link" Džeki Meklaski.

Stanari zgrade u Sautvarku, u kojoj stanovi koštaju više stotina hiljada funti, rekli su da su šiljci postavljeni pre dve nedelje pošto su beskućnici često dolazili da tu spavaju. Šiljci su postavljeni u zaklonjenom ulazu preko puta prihvatilišta za beskućnike narušenog mentalnog zdravlja.

Organizacije za zaštitu beskućnika navode da je raširena praksa postavljanja metalnih šiljaka i da se oni postavljaju na ulazima i u nišama više od decenije. "Skandalozno je samo po sebi što neko spava na ulici u 21. veku u Britaniji. Ali u poslednji tri godine povećao se broj građana koji spavaju na ulici, a njihov broj je u Londonu porastao za čak 75%", rekla je Ketrin Saks-Džouns iz humanitarne orgnizacije "Crisis".

Prema podacima i procenama objavljenim na sajtu te organizacije koji se odnose na jesen 2013, u Engleskoj je 2.414 osoba spavalo na ulici što je rast od 37% u odnosu na jesen 2010. Prema tim podacima, u Londonu je 543 osoba spavalo na ulici. U te podatke nisu uključeni izveštaji lokalnih agencija o stanju tokom godine.

Prema podacima iz baze Mreže za beskućništvo i informacije (CAIN) samo u Londonu je u periodu 2012/2013. na ulicama u nekom trenutku spavalo 6.437 osoba. To je 13% više nego godinu dana ranije i 62% više nego dve godine ranije.

  • 10.06.2014 19:03
    Jeste ruzno,ali jos ruznije je sto ne udome beskucnike,ipak su oni "jaka"drzava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.