Sanaderu smanjena kazna

Vrhovni sud doneo je pravosnažnu presudu protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera zbog ratnog profiterstva u "slučaju Hipo" i primanja mita od mađarskog MOL-a.
Vrhovni sud doneo je pravosnažnu presudu protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera zbog ratnog profiterstva u "slučaju Hipo" i primanja mita od mađarskog MOL-a.

Potvrđena je prvostepena osuđujuća presuda, dok je desetogodišnja kazna umanjena na 8,5 godina "iza rešetaka".

Na prvu nepravsnažnu presudu bivšem premijeru i lideru HDZ-a, donetu u novembru 2012, žalili su se odbrana i tužilaštvo, a Vrhovni sud je njihove argumente saslušao na javnim sednicama krajem marta i početkom aprila.

I dok je odbrana tražila da se ukine presuda nekada najmoćnijem hrvatskom političaru i naredi novo suđenje, Uskok je u žalbi zahtevao da mu se kazna poveća na zakonski maksimum od 15 godina.

Obrazlažući nepravosnažnu presudu sudija zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić opisao je Sanadera kao ratnog profitera, ali i osobu koja je zbog zadovoljenja najnižih potreba izdala nacionalne interese, prepustivši upravljačka prava u Ini mađarskom MOL-u.

Nakon presude u slučajevima Hipo i Ina-MOL Sanader je, zajedno sa svojom bivšom strankom i nekoliko njenih zvaničnika, nepravosnažno osuđen za izvlačenje državnog novca i punjenje HDZ-ovog crnog fonda preko agencije Fimi media.

Sanaderu se, osim toga, sudi i za primanje mita u slučaju Planinska, u julu bi mu trebalo početi novo suđenje u slučaju HEP-Dioki, a čeka ga i nepotvrđena šesta optužnica kojom ga terete da je HEP oštetio za 650 miliona kuna podstičući tadašnju upravu da šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju prodaje struju ispod tržišne cene.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet