Smrt od gladi preti hiljadama dece u Južnom Sudanu

Smrt od gladi i bolesti preti više od 50.000 dece u Južnom Sudanu, upozorile su danas UN, apelujući da se prikupi više od milijardu dolara pomoći ugroženima u građanskom ratu koji traje šest meseci.

Smrt od gladi i bolesti preti više od 50.000 dece u Južnom Sudanu, upozorile su danas UN, apelujući da se prikupi više od milijardu dolara pomoći ugroženima u građanskom ratu koji traje šest meseci.

Rat u toj mladoj državi već je odneo hiljade života i prisilio 1,5 miliona ljudi da napuste domove, javio je AFP. Humanitarne agencije upozoravaju na rizik od gladi ukoliko bi se borbe nastavile.

- Posledice bi mogle da budu strašne:50.000 dece moglo bi umreti ove godine ako ne dobiju pomoć - rekao je zvaničnik UN za humanitarnu pomoć Tobi Lanzer.

Krajem prošle godine, nasilje je zahvatilo Južni Sudan pošto su se sukobile snage predsednika Salve Kiira, pripadnika naroda Dinka, i sledbenika njegovog ranijeg potpredsednika Rika Mašara iz naroda Nuer.

Prekid vatre u Južnom Sudanu koji je bio dogovoren za januar nije uspeo, a iako je novi prekid vatre trebalo da stupi na snagu 9. maja došlo je do porasta tenzija, a zatim i sukoba.

  • 14.06.2014 17:42
    Treba im javiti da traje sveCko prvenstvo u fuzbalu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.