Premijer Poljske pred zahtevima za ostavku

Premijer Poljske Donald Tusk suočio se sa zahtevom za ostavku posle objavljenog izveštaja da je ministar unutrašnjih poslova u njegovoj vladi pokušao da sklopi tajni dogovor s direktorom centralne banke.
Premijer Poljske Donald Tusk suočio se sa zahtevom za ostavku posle objavljenog izveštaja da je ministar unutrašnjih poslova u njegovoj vladi pokušao da sklopi tajni dogovor s direktorom centralne banke.

Na tajnom snimku navodno je zabeležen razgovor u kojem ministar unutrašnjih poslova Bartolomej Sjenkjevič pokušava da ubedi šefa centralne banke Mareka Belka da podrži finansijsku politiku zemlje, u zamenu za ostavku tadašnjeg ministra finansija Jaceka Rostovskog.

"U ovoj situaciji, izvinite, razrešenje ministra finansija je ključna stvar. Zatim će doći novi ministar - ne mogu da vam kažem ko će to biti. Učinićemo sve što je potrebno da sprečimo opoziciju da pobedi na izborima", rekao je Sjenkjevič prema snimku, koji je, kako se navodi, snimljen sredinom prošle godine u jednom restoranu u Varšavi.

"Ali, to mora da se dogodi najmanje osam meseci pre izbora", rekao je tada, navodno, ministar unutrašnjih poslova.

Rostovski je smenjen u novembru, posle šest godina koje je proveo na mestu ministra finansija, a zamenio ga je Mateuš Ščurek, 38-godišnji ekonomista iz ING banke, preneo je Frans pres.

Poljska centralna banka negirala je da je bilo kakav dogovor postignut, poručivši da su Belkini komentari izvučeni iz konteksta i da je snimak "podešen tako da stvori utisak da je guverner prekoračio svoja ovlašćenja, što se nikad nije desilo".

Ipak, optužbe da je jedan od Tuskovih ministara tražio pomoć centralne banke da skloni opoziciju iz vlasti, dovele su do zahteva za njegovu ostavku.

Tusk je za sutra zakazao konferenciju za novinare, kako bi odgovorio na optužbe.

"Ovo je neprijatan slučaj i neću ga ignorisati", napisao je poljski premijer na Tviteru.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.