Rusija uvela Ukrajini plaćanje gasa unapred

Gasprom je danas od 10 časova po moskovskom vremenu, kada je istekao rok za plaćanje duga od 1,9 milijardi dolara, uveo za Naftogas Ukrajine avansno plaćanje gasa a istovremeno je Stokholmskom sudu tužio Naftogas za 4,5 milijarde dolara. I Naftogas Ukrajine podneo je tužbu Arbitražnom sudu u Stokholmu, tvrdeći da su pretplatili gas za šest milijardi dolara.

Gasprom je danas od 10 časova po moskovskom vremenu, kada je istekao rok za plaćanje duga od 1,9 milijardi dolara, uveo za Naftogas Ukrajine avansno plaćanje gasa, a istovremeno je Stokholmskom sudu tužio Naftogas za 4,5 milijarde dolara.

Odluka je doneta zbog hroničnog neplaćanja Naftogasa Ukrajine, saopštio je Gasprom. Prema preliminarnom obračunu, ukrajinska strana nije platila ni za jun, a od danas Naftogas Ukrajine dobija ruski gas samo za plaćeni iznos.

Istovremeno, gas za evropske potrošače se isporučuje u punom obimu, rekao je zvanični predstavnik Gasproma, Sergej Kuprijanov. Gasprom je istakao obavezu Naftogasa da obezbedi tranzit gasa u treće zemlje u skladu sa uslovima postojećeg ugovora i očekuje da ukrajinska kompanija striktno poštuje svoje obaveze, preneo je Interfaks.

U isto vreme, Evropska komisija je blagovremeno obaveštena o mogućim prekidima tranzita gasa u slučaju da Naftogas neovlašćeno preuzima gas iz tranzitnih tokova, navodi se u saopštenju.

I Naftogas tuži Gasprom

Naftogas Ukrajine je podneo tužbu Arbitražnom sudu u Stokholmu sa zahtevom da se uspostavi pravedna tržišna cena za gas koji Gasprom ispostavlja Ukrajini, saopštila je danas ta ukrajinska kompanija.

Tužba takođe sadrži zahtev da se obračuna koliko je, zbog visoke cene, preplaćeno za gas koji je ruski monopolista isporučio Naftogasu Ukrajine od 2010. godine, a što prema proceni ukrajinske kompanije iznosi šest milijardi dolara, preneo je Interfaks.

  • 18.06.2014 14:22
    Tuziti RF zbog genocida koji je ucinila 30-tih godina proslog veka nad ukrajinskim narodom!

    http://sr.wikipedia.org/sr/Голодомор
  • 17.06.2014 06:21
    Лука Лабан
    Ни мени се не свиђа ова ситуација ал да вас подсетим да се оваква фрка није никад дизала кад "олуја прође Мексичком заливом" или "због рата на Јупитеру"и због тога скочи цена нафте!!!
  • Panonimus

    16.06.2014 16:09
    @Y

    za takve kao ti je postojalo jedno lepo suncano ostrvo na Jadranu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.