Hag traži od Srbije garanciju za Šešelja

Sudsko veće Tribunala za bivšu Jugoslaviju u slučaju Vojislava Šešelja pozvalo je Holandiju i Vladu Srbije da se izjasne o garancijama u vezi sa eventualnim privremenim puštanjem na slobodu Vojislava Šešelja.
Sudsko veće Tribunala za bivšu Jugoslaviju u slučaju Vojislava Šešelja pozvalo je Holandiju i Vladu Srbije da se izjasne o garancijama u vezi sa eventualnim privremenim puštanjem na slobodu Vojislava Šešelja.

Kako saopštava Haški tribunal, veće traži od Vlade Srbije da potvrdi da li može da osigura precizno navedene mere.

Kao prvo, da odredi jednog ili više zvaničnika koji će pratiti Šešelja od aerodroma u Holandiji do mesta gde će boraviti privremeno na slobodi i da to isto obezbedi prilikom njegovog povratka u Holandiju. Zatim da na zahtev veća ili strana, olakša sve vidove saradnje i komunikacije između strana i osigura njihovu poverljivost.

Da osigura da Šešelj bude u kućnom pritvoru na adresi koju će srpske vlasti prijaviti Tribunalu, kao i da svako njegovo kretanje iz zdravstvenih razloga bude u pratnji policijskih vlasti Srbije. Vlada Srbije treba da se izjasni i o tome da li može da osigura da Šešelj odmah bude uhapšen u slučaju da prekrši ove uslove, da mu uzme pasoš i ne dopusti mu bilo kakvo kretanje/putovanje sa lokacije gde će boraviti.

Vlada takođe treba da potvrdi da li može da osigura Šešeljevu ličnu sigurnost i bezbednost tokom boravka na privremenoj slobodi, kao i da odmah obavesti Tribunal o bilo kakvoj pretnji njegovoj bezbednosti i sigurnosti i da pruži detaljan izveštaj o tome.

Od srpskih vlasti se traži i da osiguraju da Šešelj ne dođe u kontakt sa žrtvama i svedocima i da ne utiče na njih na bilo koji način, te da obaveste Veće u slučaju da Šešelj prekrši uslove svog privremenog puštanja na slobodu. Vlada Srbije treba da dostavlja izveštaj Sudskom veću svakih 14 dana, navodi se u saopštenju Tribunala.

Obe vlade imaju sedam dana, od prijema zahteva, da se izjasne o tome.
  • Osoba M

    25.06.2014 07:30
    @Dejan - Vrati se Vojvodo!
    Pravi?! Procitaj samo naslov jedne njegove knjige. Tako se ne izrazava ni osoba koja uspe da zavrsi osnovnu skolu.
  • 25.06.2014 07:17
    Samo pooolaaako, da di zurite molicu lepo
    Nemamo sada vremena dati garanciju. Dacemo mu garanciju jednog dana-ako se molicu lepo setimo. Kanda ce on ponovo praviti nama nedaca u Vojvodini...te stoga nije naodmet pricekati i ako zasluzi mozda mu i dati a mozda i ne...Pozdrav iz Hrtkovaca
  • mrki

    25.06.2014 07:11
    ......
    Odbor za docek sa sve Nikolicem,Vucicem,Mirovicem i nasom Majom itd....a mozda potpise pristupnicu za SNS nikad se nezna..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.