Ebola se širi, ugrožene i druge zemlje

Epidemija ebole u zapadnoj Africi se pogoršava i rizikuje da zahvati druge zemlje, upozorio je zvaničnik organizacije "Lekari bez granica" Bart Jansens.
Epidemija ebole u zapadnoj Africi se pogoršava i rizikuje da zahvati druge zemlje, upozorio je zvaničnik organizacije "Lekari bez granica" Bart Jansens.

"Ova epidemija je bez presedana, apsolutno nije pod kontrolom i situacija se pogoršava", rekao je Jansens u intervjuu objavljenom danas u belgijskom listu "Libre Belgique". On je rekao da se epidemija ebole i dalje širi, posebno u Liberiji i Sijera Leoneu, gde postoje velika žarišta. Dodao je da ako se situacija brzo ne popravi, postoji realan rizik da će druge zemlje biti zahvaćene.

Prema najnovijim podacima Svetske zdravstvene organizacije od 23. jula, ukupno je 1.201 osoba zaražena ovom bolešću, od kojih je 672 umrlo.

Da bi zaustavile širenje ove bolesti nekoliko zapadnoafričkih avionskih kompanija obustavilo je letove za Liberiju i Sijera Leone. Nigerija, takođe u zapadnoj Africi, uvela je pojačane mere granične kontrole posle potvrde da je jedan Liberijac umro od ebole u Lagosu, što je prvi slučaj te bolesti u Nigeriji.

Ebola ili hemoragična groznica, veoma je zarazno virusno oboljenje. Oboleli dobijaju groznicu, praćenu bolovima u mišićima, naglim rastom temperature, glavoboljom i slabošću organizma, a ponekad se javi unutrašnje krvarenje i krvarenje iz nosa i ušiju. Protiv te bolesti i dalje ne postoji vakcina ili neki drugi siguran lek, tako da stopa smrtnosti može da dostigne i 90 odsto.

  • 30.07.2014 11:39
    Velika kriza u Rusiji, Kini i Izraelu, a Afrika se tiho prikrada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.