Plaćali 50.000 fiktivnih vojnika

Irački premijer Hajdar al Abadi najavio je jačanje borbe protiv korupcije, pošto je otkriveno da je ta zemlja uplaćivala zarade za 50.000 fiktivnih vojnika. 

Irački premijer Hajdar al Abadi najavio je jačanje borbe protiv korupcije, pošto je otkriveno da je ta zemlja uplaćivala zarade za 50.000 fiktivnih vojnika.

"Premijer je otkrio postojanje 50.000 fiktivnih imena u okviru vojske, što predstavlja skoro četiri divizije", saopšteno je iz Abadijeve kancelarije. "Poslednjih nedelja, on (Abadi) je preduzeo oštre mere za otkrivanje tih fantomskih vojnika i borbu protiv tog problema u korenu", naveo je njegov portparol.

Istraga je počela strogim kontrolama tokom poslednje podele zarada. "Postoje dve vrste fiktivnih vojnika. U prvom slučaju: svaki oficir je ovlašćen da ima pet čuvara. On zadrži dvojicu, a trojicu vrati kući i uzme njihove plate ili njihov veliki deo", objasnio je jedan neimenovani oficir.

"U drugom slučaju... to je na nivou brigade. Komandant brigade ima obično 30, 40 vojnika ili više, koji ili ostaju kod kuće ili ne postoje", dodao je. Problem je što "on, takođe, da bi sačuvao posao komandanta brigade, treba da plaća mito svojim nadređenima", kazao je taj oficir.

Zbog toga je, kako je objasnio, više  hiljada vojnika dezertera ili onih koji su stradali tokom niza godina u Iraku, retko prijavljeno kao takvi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.