U SAD i Kanadi zabranjuju sankanje?

Zbog brojnih povreda i velike materijalne štete, pojedini gradovi SAD i Kanade planiraju da zabrane sankanje.
Zbog brojnih povreda i velike materijalne štete, pojedini gradovi SAD i Kanade planiraju da zabrane sankanje.

Kako piše list National post, nekolicina gradova planira da ove godine na svim gradskim površinama i opasnim strminama zabrani sankanje, a kanadski Hamilton je ovu odluku usvojio još pre 15 godina.

Takođe, u Torontu je u sklopu sportsko-rekreativnog centra "Centenial park" zabranjeno sankanje na bregu, što pokazuje da ova praksa ne bi bila novina u ovim predelima, smatra član uprave Fondacije za sprečavanje povređivanja dr Čarls Tator.

"Kad su u pitanju povrede, sankanje je vrlo riskantna aktivnost", kaže dr Tator, neurohirurg koji često ističe jedan od prvih slučajeva u svojoj karijeri - mladu ženu koja se povredila na sankanju sa svojom decom i završila u invalidskim kolicima. Uprkos tome, on ne podržava zabranu sankanja koja je sve češća u američkim gradovima. "Ne sviđa mi se ta ideja, jer ćemo se svi pretvoriti u debele lenjivce koji ne vežbaju, a to nas ne vodi nikuda", smatra dr Tator.

S njim se slaže i većina velikih kanadskih gradova, gde gradske vlasti čak nude štampane vodiče za sankanje i savetuju na koji način da se bezbedno sankate.

Da ova aktivnost može državu skupo koštati pokazuje i primer grada Hamiltona, koji je pre dve godine morao da isplati 900.000 dolara odštete muškarcu koji je povredio kičmu dok se sankao, iako je taj grad odavno zabranio sankanje. Iste godine je u kanadskom Edmontonu jedna žena dobila identičan iznos odštete zbog povrede koju je zadobila nakon što je sankama udarila u improvizovanu rampu za skijaške skokove.

U susednim Sjedinjenim Državama, odštete su još veće. Porodica petogodišnje devojčice iz Omahe koja je ostala paralizovana na sankanju, dobila je dva miliona dolara, a muškarac koji je povredio kičmenu moždinu u Sjuk Sitiju dobio je čak 2,75 miliona dolara odštete.

Dr Tator u svojoj knjizi o sportskim povredama navodi kako je sankanje četvrti najriskantniji sport kad su u pitanju ozbiljne povrede, odmah iza ronjenja, vožnji motornih sanki i skakanja padobranom. Tvrdi kako gradovi mogu sankanje da učine sigurnijim tako što će očistiti sve staze za sankanje od prepreka, a zagovara i obavezu nošenja kaciga za svu decu prilikom upražnjavanja ove aktivnosti.

U Kanadi je zbog povreda zadobijenih na sankanju u periodu od 2003. do 2007. godine poginulo sedam osoba, a u SAD je 20.000 dece povređeno sankajući se od 1997. do 2007. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.