Od Poljske zatraženo da izruči Polanskog

Poljska je danas primila zahtev za ekstradiciju reditelja Romana Polanskog Sjedinjenim Američkim Državama, gde ga traže zbog optužbi za silovanje maloletnice 1978. godine, saopštila je Kancelarija poljskog Tužilaštva.
Poljska je danas primila zahtev za ekstradiciju reditelja Romana Polanskog Sjedinjenim Američkim Državama, gde ga traže zbog optužbi za silovanje maloletnice 1978. godine, saopštila je Kancelarija poljskog Tužilaštva.

Potrparol kancelarije Tužilaštva Mateuž Martinjuk izjavio je da će tužioci zatražiti da ispitaju Polanskog u vezi sa zahtevom za ekstradiciju SAD.

Polanski se nalazi u Krakovu gde planira da snimi film.

Kalifornijski sud odbio je 24. decembra najnoviji zahtev reditelja Romana Polanskog za zatvaranje 37-godišnjeg slučaja seksualnog napada na maloletnicu. U obrazloženju odluke, sudija Višeg suda u Los Anđelesu, Džejms Brendlin, naveo je da se sud ne može baviti tvrdnjama reditelja da je lažno optužen ni njegovim zahtevom za zatvaranje slučaja jer se on i dalje vodi kao begunac koji je napustio zemlju nakon što je 1977. priznao krivicu za nezakoniti seks sa maloletnicom.

Reditelj "Kineske četvrti" i "Rozmarine bebe" je optužen 1977. godine za silovanje 13-godišnje devojčice u Los Anđelesu. Polanski je priznao krivicu za seks sa maloletnicom, ali je pobegao iz SAD u Francusku pre presude iz straha da bi mogao da bude osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu.

Poljsko tužilaštvo ispitivalo je Polanskog u oktobru pošto su američke vlasti tražile njegovo izručenje. On je 2009. proveo 290 dana u kućnom pritvoru u Švajcarskoj dok su vlasti razmatrale njegovo izručenje SAD.

  • Vlada

    07.01.2015 18:13
    ...
    Pitanje - šta je gore, kada Polanski siluje maloletnicu ili Kusturica ceo narod?
    Odgovor - užas nema cenu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.