Uzbuna zbog leka na bazi kanabisa

Lekari zaječarskog zdravstvenog centra prijavili su Tužilaštvu i policiji opšteg hirurga Vladimira Đokovića, koji, kako su naveli, lečio pacijenta drogom.
Lekari zaječarskog zdravstvenog centra prijavili su Tužilaštvu i policiji opšteg hirurga Vladimira Đokovića, koji, kako su naveli, lečio pacijenta drogom.

Kao posledica ove, u najmanju ruku skandalozne prijave uplašeni pacijenti su pre tri dana bili svedoci policijskog "češljanja terena", pitajući se gde su to uopšte dospeli i u čije ruke.

Dr Vladimir Đoković, napadnuti hirurg, kaže da ga je sramota da postoje ljudi u profesiji koji na taj način reaguju.

"Jesu dolazili policija i tužilac, koji su, kad su videli u čemu je stvar, odmah odbacili ceo slučaj. Istina je da je u pitanju pacijent u terminalnoj fazi kancera debelog creva sa brojnim metastazama, koje su mu čak razorile pršljenove u donjem delu kičme. Nepokretan je i trpi neverovatne bolove. Iz beogradske Ortopedske klinike 'Banjica' došao je kod nas pre nekoliko dana. Tamo su mu uz terapiju preporučili i preparat na bazi kanabisa koji je registrovan u Srbiji i nalazi se u slobodnoj prodaji, čak i u većim marketima. Na temperaturnoj listi, uz terpiju morfijumom, trodonima i lekovima iz slične grupe, upisao sam i taj preparat", priča ovaj hirurg, i dodaje da je to uradio da bi tačno znao šta sve pacijent uzima.

Kako dr Đoković navodi, taj podatak iz temperaturne liste pacijenta jedina je greška koju je napravio, jer su kolege pomislile da je pacijentu propisao kanabis kao terapiju. "Kolege se nisu obratile meni, već su pozvale policiju, koja je zajedno sa Tužilaštvom odmah odbacila ceo slučaj, jer ga nema", kaže Đoković, koji je opšti hirurg već 30 godina.

"Celog života sam radio za pacijente. I ovog puta, kada mi je pacijent rekao da su mu na 'Banjici' preporučili i taj preparat i da želi da ga uzima, nisam želeo da mu uskratim ni trunčicu nade da mu sve to može pomoći", naveo je taj doktor.

Kako "Alo" nezvanično saznaje u zaječarskoj policiji, oni jesu dobili prijavu iz ZC "Zaječar" da je lekar propisao kao terapiju kanabis.

"Pošto je ta biljka i dalje u Srbiji nelegalna, otišli smo da proverimo. Ispostavilo se da tamo nema ničega protivzakonitog i zato nismo preduzeli nikakve radnje u vezi sa tim slučajem", kaže izvor ovog lista.

  • 08.02.2015 12:22
    Kolega
    Lečenje kanabisom i morfijumom je prihvaćeno u svetu.
    Kod nas je emisiju na tu temu imao Jugoslav Ćosić na N1 televiziji.
    Ako je ova priča bila profesionalno potrebna, morali su je "otvoriti" na kolegijumu lekara, Lekarskoj komori i sl.
    To što su slučaj "prijavili " tabloidima je dovoljan je razlog da se posumnja u njihove dobre namere, odnosno da im smeta dr Đoković i žele da ga profesionalno unište, zarad sopstvenih interesa.
  • мм

    08.02.2015 12:14
    Која затупљена булумента идиота! Уље не садржи супстанце који могу да опију човека.
    Мене ништа не чуди, јер Зајечар је једна од најзатушљенијих општина, а мештани је зову слепо црево Србије.
    Ја кад сам у војсци тамо био, па сам због тровања завршио на инфективном у градској болници, мене су данима боли мало у једну, мало у другу руку због инфузије. Био сам као наркоман избоден. Очигледно да нису чули шта су то браунили...
  • 08.02.2015 11:54
    Kad radiš s drukarama...
    Doktore, imate sjajne kolege. Sjajni su kao ljudi, o stručnosti da ne pričamo... Pretpostavljam da su se i oni uključili u borbu protiv kriminala, pa se probijaju ka prvim redovima...
    Nego, ima jedan dobar sajt, zove se nešto kao "arbeit in Deutschland". Čujem da se traže lekari...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija