Papa u poseti Srbiji?

Najavljena poseta pape BiH mogla bi da bude uvod u njegovu posetu Srbiji, smatra predsednik Centra za istraživanje religije i politike društva Nikola Knežević.
Najavljena poseta pape BiH mogla bi da bude uvod u njegovu posetu Srbiji, smatra predsednik Centra za istraživanje religije i politike društva Nikola Knežević.

"Uzimajući u obzir sve što je do sada papa Franja rekao i svojim delovanjem pokazao, sasvim je sigurno da vreme za njegovu posetu Srbiji nikada nije bilo bolje, ni momenat zreliji", navodi Knežević.

On dodaje da bi papina poseta BiH, koja je predviđena za početak juna, mogla bi da predstavlja i uvod u njegovu posetu Srbiji, naravno, "ukoliko postoji za to dobra volja države i SPC, pre svih".

Knežević ne sumnja da bi ovaj papa bio spreman da učini ono što njegovi prethodnici nisu - da poseti Jasenovac, oda poštu žrtvama i javno progovori o ovoj temi koja decenijama predstavlja balast u odnosima dveju crkava i dva naroda. Nesumnjivo je, kako Knežević navodi, da sve to ima i svoju političku dimenziju, a takav zaokret bi osnažio i dodatno poboljšao odnose Srbije i Hrvatske jer bi postavio “kamen temeljac” za razvoj daljih odnosa između SPC i RKC.

''Eventualna poseta rimskog pontifa Srbiji bila bi veoma značajna ne samo za Srbiju, već i region jer se radi o papi koji je sa zaslugom može da nosi epitet 'velikog mostograditelja', budući da je svojim dosadašnjim javnim delovanjem pokazao visok nivo razumevanja i brige ne samo za vernike Rimokatoličke crkve već i drugih veroispovesti'', naveo je Knežević.

Ocenjujući da je papa Franja ličnost izrazite harizme i hrišćanskog integriteta i da bez sumnje ima poziv reformatora, Knežević smatra da poglavar RKC i za pravoslavne i protestante predstavlja nadu da se hrišćanstvo kreće u pravcu istorijskog ujedinjenja. Kancelar i portparol Beogradske nadbiskupije Milutin Novaković podseća da je eventualni dolazak pape u Srbiju pitanje koje se povlači jako dugo i dodaje da je teško prognozirati da li postoji mogućnost za to. ''Mi bi svi to voleli jer smatramo da imamo pravo da dočekamo i ugostimo papu u Srbiji'', rekao je Novaković ocenjujući da bi to bilo značajno i za katoličke vernike, ali i za celu državu.

Podsetivši da je 2. februara apostolski nuncije u Bosni i Hercegovini najavio dolazak pape Franje u Sarajevo 6. juna, Novaković je ocenio da će ta poseta imati veliki značaj za BiH.

''Papa dolazi pre svega kao hodočasnik mira i iskrenog prirodnog zajedništva među narodima'', kaže Novaković i dodaje da papa dolazi na poziv Katoličke crkve u BiH i državnih vlasti.

Centralni događaj biće sveta misa, liturgija, a jedan deo vremena biće posvećen razgovoru sa lokalnom crkvom i međureligijskom, ekumenskom dijalogu. Smatra da će poseta pape Sarajevu imati odjeka i u zemljama u okruženju.

  • 08.02.2015 20:52
    Pa daj više zovite tog čiku u belom, da se skine fama i bauk sa toga ...
  • Carls Tejlor

    08.02.2015 14:43
    Срби воле папу!
  • Građanin

    08.02.2015 14:16
    ...
    Ukoliko se dogodi da papa Franja poseti Srbiju, Kancelar iz Bajčetine će se roknuti i samosahraniti u dvorištu ispred Vučije jame.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija