U inostranstvu radi 10.000 naših lekara

Nekoliko stotina lekara iz Srbije, uglavnom mladih specijalista, svake godine nađe posao u inostranstvu, a prema podacima Srpske medicinske dijaspore, trenutno u svetu radi čak 10.000 lekara našeg porekla.
Nekoliko stotina lekara iz Srbije, uglavnom mladih specijalista, svake godine nađe posao u inostranstvu, a prema podacima Srpske medicinske dijaspore, trenutno u svetu radi čak 10.000 lekara našeg porekla.

Dobar deo doktora koji od Lekarske komore Srbije zatraže sertifikat neophodan za radnu knjižicu van granica naše zemlje, završava, međutim u ratnim žarištima širom planete. U ratnim žarištima u Libiji, Siriji, Avganistanu, Tunisu, Egiptu, Iraku, Iranu, pretpostavlja se da radi stotine srpskih doktora, medicinskih sestara i ostalog medicinskog osoblja.

Samo tokom prošle godine od Lekarske komore Srbije ovaj sertifikat dobilo je oko 800 lekara, ali podatak da li su i otišli, kao i gde su potražili posao u struci, ne beleži nijedna ustanova u Srbiji. Tek mali broj zdravstvenih radnika koji odlaze, posao dobije preko Nacionalne službe za zapošljavanje, ili sertifikovanih agencija, pišu "Novosti". Većina ih ipak odlazi bez posredovanja. Samostalno se informišu, apliciraju za posao u konkretnoj zdravstvenoj ustanovi, ili uz pomoć prjatelja i rodbine koji već godinama rade u tim zemljama.

Zato precizne podatke o broju naših radnika u drugim opasnim zonama nema nijedna državna institucija. U Nacionalnoj službi za zapošljavanje prate angažovanje naših radnika samo kada posreduju po zahtevu inostranih poslodavaca.

"Prema podacima kojima raspolažemo, u toku 2014. godine Nacionalna služba za zapošljavanje i agencije nisu posredovale u slanju lekara u navedene zemlje", kažu u Ministarstvu rada i zapošljavanja. "Mi raspolažemo samo podacima koji se odnose na organizovano zapošljavanje uz posredovanje Nacionalne službe za zapošljavanje ili agencije. Ne rapolažemo podacima o osobama koje su se samostalno zaposlile u inostranstvu."

U prvoj polovini 2013. godine šest lekara je preko NSZ otišlo u inostranstvo da radi, četiri lekara specijalista u Nemačku i dva u Libiju. I prethodne godine petnaestak lekara i medicinskih tehničara otputovalo je u Libiju, u kojoj je većina njih radila pre nego što su izbili sukobi i ubistva nekadašnjeg vođe te zemlje Muamera el Gadafija. Ova zemlja već decenijama jedno je od glavnih odredišta naših zdravstvenih radnika, a sve do pada Gadafijevog režima, praktično je stimulisan odlazak naših medicinara na rad u ovu zemlju.

Verovatno najbrojnija grupa srpskih medicinara u kriznim žarištima u svetu trenutno se nalazi u Centralnoafričkoj Republici. Reč je o pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji učestvuju u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija. U srce Crnog kontinenta Srbija je poslala poljsku bolnicu, koju čini 46 lekara i medicinskog osoblja. Njihov zadatak je zbrinjavanje učesnika u operaciji čuvanja mira u ovoj zemlji.

  • odlaze

    24.03.2015 09:31
    lekari
    koji nece da se mesaju u posao drugih koji nije u njihovom domenu
  • 24.03.2015 06:47
    Na žalost.
    Tačno. Najbolji i najstručniji lekari odlaze iz Srbije, a ostaju samo oni koji jedva ili preko veze završili školu, ili kupovali diplome. Pa se dešavalo kao kod mene, da ne umeju da postavljaju ni diagnozu, a sa lekovima eksprementišu, malo ovoga, pa malo onoga ako ne pomeže i slično. A jedan moj prijatelj zamalo da umre zbog pogrešne diagnoze i lečenja, jedva mu život spasili. Žalosno je stanje u Srbiji.
  • Mile

    24.03.2015 06:11
    prioriteti
    Dali ce Skupstina usvojiti zakon o zabrani napustanja domovine sa obavezom naseljavanja u Beograd na vodi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".