Šabić: Škole da prestanu da prikupljaju lične podatke učenika

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić upozorio je Ministarstvo prosvete da osnovne škole širom Srbije prikupljaju lične podatke o učenicima za potrebe nabavke besplatnih udžbenika.
Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić upozorio je Ministarstvo prosvete da osnovne škole širom Srbije prikupljaju lične podatke o učenicima za potrebe nabavke besplatnih udžbenika.

Šabić je u otvorenom pismu, nakon žalbi građana, obavestio ministra Srđana Verbića da je ustanovljeno da Ministarstvo ne pribavlja, niti obrađuje podatke o učenicima i njihovim porodicama, ali da ih obrađuju škole.

Osnovne škole, kako tvrdi Šabić, traže od roditelja da popune obrazac "Projekat besplatni udžbenici - prijavni obrazac" u kojem se traži niz ličnih podataka, pozivajući se na Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju. Ovakvim načinom prikupljanja informacija krši se Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Kako je naveo poverenik, u obrascu se traži potvrda iz PIO fonda o primanjima roditelja i radnom stažu, a traži se i medicinska dokumentacija o bolesti članova porodica.

"Smatram da je neophodno da Ministarstvo što pre obavesti sve osnovne škole u Srbiji kojima je već dostavilo obrazac da odmah obustave dalje prikupljanje podataka, a u cilju sprečavanja dalje nezakonite obrade podataka, kao i da na odgovarajući način izbrišu, odnosno unište do sada prikupljene ove podatke, jer je to rađeno suprotno zakonu", naveo je Šabić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".