Poslednji smo u razvoju elektronske trgovine

Srbija zaostaje i bez jasnog je puta u razvoju e-trgovine, pokazalo je istraživanje konsultantske kuće A.T. Karni, što bi, kako tvrde upućeni, moglo da dovede do pada poslovanja kompanija u budućnosti.
Srbija zaostaje i bez jasnog je puta u razvoju e-trgovine, pokazalo je istraživanje konsultantske kuće A.T. Karni, što bi, kako tvrde upućeni, moglo da dovede do pada poslovanja kompanija u budućnosti.

U Istraživanju "Globalni indeks razvoja e-trgovine za 2015. godinu" navodi se da Srbija zauzima poslednje mesto, jer kao zemlja nema pripremljen plan za dalji razvoj elektronske trgovine.

Potpredsednik A.T.Karni, Zlatko Bazianec je rekao da su potrebni dodatni podsticaji i razvoj firmi u Srbiji, koje, iako nemaju veličinu tržišta kao prednost, imaju dokazane sposobnosti izlaska u e-svet.

"Naše tradicionalne kompanije u trgovini i proizvodnji robe široke potrošnje ne smeju da zaostaju ni u e-svetu", rekao je on, a navodi se u saopštenju ove konsultantske kuće.

Ukoliko srpske kompanije ne sprovedu digitalizaciju na brz i efikasan način, on ukazuje da će ih pregaziti svetski konkurenti, koji već imaju veliki zalet iz svojih domaćih tržišta.

"U današnjem globalnom svetu, ukoliko naši proizvođači ili trgovci nemaju jasnu digitalnu strategiju i razvijene pristupe e-trgovini, oni mogu propustiti priliku rasta i izvan trenutnog tržišta, pa će moći računati samo na pad poslovanja u budućnosti", upozorio je on.

Prvo mesto u 2015. godini na listi indeksa razvoja e-trgovine su SAD koje su, kako je navedeno, preuzele prvo mesto zahvaljujući kontinuiranom rastu, poboljšanoj ekonomiji i višem poverenju potrošača u e-trgovinu.

  • 08.05.2015 08:26
    Šta je e-trgovina?
    @Anonimus - Ne žele nas na ovim prostorima
    Ala se ti razumeš u e-trgovinu kao Marica u....
    To što se zove e-trgovina ne znači da je reč isključivo o trgovini, da moraš svakodnevno hleb, kafu, voće ili auto, kuću...itd da kupuješ preko interneta. Već da poplaćaš račune sedeći na guzici, i ne moraš trčkarati okolo i čekati toliko da stigneš na red na šalterima da poplaćaš račune. I kada plaćaš obaveze i račune si registrovan, pa kakve veze ima dali to radiš sa kešom na šalteru ili preko e-trgovine? Ti ako si zaposlen u firmu, svakako ti je novac na računu i vide koliko zarađuješ. Ako radiš na crno, niko te ne tera da sav svoj novac držiš na računu. I šta je problem? Izgleda da za srbijance najbolje sistem iz kamenog doba.
  • 08.05.2015 07:02
    Ne žele nas na ovim prostorima
    Kasniti sa e-trgovinom, i nije tako loše.
    Naime, sve što se radi elektronski predmet je analize svih onih koji prosečnom kupcu ne žele dobro. Sve je registrovano, zna se ko ima koliko novca i šta kupuje, kome uzeti.
    Nasuprot tome, sve što se uradi recimo razmenom, robnom trampom ili sivom trgovinom - ne može biti opterećeno nikakvim porezom ili bilo koji drugim oblikom napada i sprečavanja trgovine.
    Ako se ne popuni neka anketa, onaj koji stoji iza toga kao naručioc, a čije prave namere ne znamo, neće imati podatke šta se događa kod nas.
    Na primer, prošlih godina su svi trčali da popune ankete tipa "Kako preživljavate?", odgovorivši uglavnom - "Penzioneri nas vuku."
    Posledice znamo.
    Isto je sa e-trgovinom. Kada vide šta kupujemo, to će naglo i enormno da poskupi.
    Kada vide kako zarađujemo, naći će način da to zaustave. Realnost nas razuverava u pomisli da sigurno grešim i da treba da se lečim.
  • 08.05.2015 06:28
    I ko je kriv?
    Pa naravno da smo poslednji u svetu, kada svi u svetu gledaju da izgrađuju budućnost, a jedino srbijanci gledaju da žive u prošlosti i da se bave samo mržnjom i osvetom prema svemu i svakome. Gde je primitivizam tamo nema napretka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.