Srbija i dalje nespremna za poplave

Nijedna opština u Srbiji, pa ni one koje su stradale u poplavama 2014, ni dan-danas nema plan zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama.
Nijedna opština u Srbiji, pa ni one koje su stradale u poplavama 2014, ni dan-danas nema plan zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama.

Ovu zastrašujuću istinu javnosti je putem Tvitera saopštio poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, pozivajući se na pomoćnika ministra unutrašnjih poslova.

Još strašnije je što tačnost ove informacije potvrđuju i predsednici nekih od opština koje su prošle godine žestoko pogođene poplavama. A najgore od svega je što zbog toga, kako stvari trenutno stoje, niko neće da odgovara.

Jedna od osoba koja potvrđuje da su opštine nespremne za katastrofu je i Rade Grujić, prvi čovek Krupnja, opštine koja je prošle godine pretrpela štetu od oko 12 miliona evra. "Nemamo plan, ali trenutno radimo na proceni ugroženosti, na osnovu koje treba da donesemo i plan", kaže Grujić za "Blic".

Priznaje, međutim, i da je ta procena, koju im za 400.000 dinara radi Međunarodni institut za bezbednost iz Beograda, trebalo da bude gotova još u martu. "Ugovor o javnoj nabavci male vrednosti potpisali smo 26. novembra. Rok je bio 24. mart. Polovinu smo platili 5. decembra, a polovinu bi trebalo da platimo po okončanju posla. E sad, videćemo šta će da bude. Računali smo da neće kasniti, ali...", kaže Grujić.

Na pitanje zbog čega je ugovor sklopljen tek šest meseci posle poplava, on opravdanje pronalazi u komplikovanim procedurama, raspisivanju tendera...
Grujić, međutim, tvrdi da će, u slučaju da ponovo dođe do poplava, stvari mnogo bolje funkcionisati i navodi da je urađen operativni plan za odbranu od poplava.

Predsednik gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković kaže da je izrada plana u nadležnosti grada Beograda. Situacija je, prema njegovim rečima, manje-više ista kao u Krupnju - radi se na proceni ugroženosti, posle koje sledi plan zaštite i spasavanja.

"Mi smo, inače, u Obrenovcu uradili planove evakuacije, u odnosu na nivo vode koja se pojavi. Obučili smo članove Štaba za vanredne situacije i organizovali civilnu zaštitu", tvrdi Čučković.

Izmenama Zakona o vanrednim situacijama predviđene su kazne za odgovorna lica ukoliko se ne naprave planovi za postupanje u vanrednim situacijama. "Do sada nije bilo sankcija za neispunjenje te obaveze. Sada će se to prekršajno kažnjavati", kažu u Sektoru za vanredne situacije.

Podsetimo, prošlogodišnje poplave pogodile su 24 opštine u Srbiji. Udavilo se 57 osoba, 31.879 građana je moralo da bude evakuisano iz svojih domova, dok 1,7 milijardi evra iznosi ukupna materijalna šteta na područjima koja su poplavljena.

  • ns

    13.05.2015 08:47
    stručnjaci
    A kako mislite da politični postavljeni mega stučnjaci reše nešto, kada su doktorilali za par meseci i odmah postali direktori.
    Primer jedno vreme direktor Novosadskog vodovoda je bio profesor geografije a posle istorije.
  • B

    12.05.2015 21:24
    Ja sam odavno zaključio da ova zemlja ne postoji.

    Nikakav zakon, nikakvo pravilo, nikakva procedura niti odgovornost ne postoji: Ovde može ko god hoće da uradi šta god hoće, i da to prođe. Mislim da jedino nekih 40-50% normalnih stanovnika ove zemlje, koji su iz porodice i kuće poneli moral, obraz i dobro vaspitanje, drže Srbiju na nekim staklenim nogama, da se baš ne uruši skroz i sasvim potone u haos. Ali i oni će biti nemoćni ako majka priroda pokaže još poneko svoje ružno lice.
  • btr

    12.05.2015 21:10
    Jok, nego će Vučićevi polusposobni ministri da se pripreme za poplave. Ali, stvarno smo glup narod, nesposoban da brine o svojoj deci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija