Sve države beleže privredni rast, osim Srbije

Privreda regiona nastavlja rast u 2015, osim Srbije, koja jedina može da očekuje produžetak recesije, procene su iz ovogodišnjeg regionalnog izveštaja MMF-a, koji je danas predstavljen.
Privreda regiona nastavlja rast u 2015, osim Srbije, koja jedina može da očekuje produžetak recesije, procene su iz ovogodišnjeg regionalnog izveštaja MMF-a, koji je danas predstavljen.

Nakon 1,8 odsto negativnog privrednog rasta u 2014, u Srbiji se za 2015. prognozira takođe negativan privredni rast bruto domaćeg proizvoda od 0,5 odsto.

U celini gledano, procena MMF-a je da će privrede srednje i jugoistočne Evrope ove godine nastaviti oporavak, po prosečnim realnim stopama rasta BDP-a, koje će se kretati i iznad četiri odsto. Izveštaj se odnosi na zemlje srednje, istočne i jugoistočne Evrope, baltičke zemlje i bivše sovjetske republike, među kojima po očekivanoj stopi rasta predvode Crna Gora i Makedonija, za koje u MMF-u u ovoj godini prognoziraju rast BDP-a od 4,7 odnosno 3,8 odsto.

MMF je već ranije objavio kako očekuje da bi hrvatska privreda, nakon šest godina recesije, ove godine trebalo da zabeleži rast od 0,5 odsto, zahvaljujući pre svega povoljnijem spoljnom okruženju koje podupire izvoz i potrošnju, preneo je tportal.hr.

Za baltičke zemlje u MMF-u prognoziraju prosečnu stopu rasta od 2,6 odsto, za srednju Evropu od 3,1 odsto, a za tri zemlje jugoistočne Evrope članice EU - Bugarsku, Rumuniju i Hrvatsku, očekivana prosečna stopa rasta iznosi 2,1 odsto. Taj prosek podiže Rumunija, za koju u MMF-u očekuju privredni rast od 2,7 odsto u ovoj godini.

Pesimizam je najizraženiji u prognozama MMF-a za bivše sovjetske republike, prvenstveno za Ukrajinu, za koju nakon negativnog privrednog rasta od 6,8 odsto u 2014. ove godine u MMF-u očekuju negativan rasta od 5,5 odsto.

  • VV

    14.05.2015 16:43
    Sa "nazadnjacima" nema napretka.
  • Lovac Luka

    14.05.2015 16:38
    ko nas laze iz meseca u mesec
    MMF ili VELIKI VODJA.Odavno smo svesni da nam nije dobro ali se postavlja pitanje koliko.Po Velikom Vodji sve raste,nisu se nadali ovako brzim efektima rada Vlade ali po MMF koji im je glavni savetnik....nije dovoljno.Gradjani SRBIJE jos uvek prezivljavaju.Koji je cilj ovih udruzenih grupa.Iskreno se nadam da ce SRBSKI NAROD,USTATI IZ PEPELA I POKVARITI IM PLANOVE. VAISTINU VASKRS.
  • 14.05.2015 16:33
    Ma, nama je toliko dobro, da nam je neprijatno. I Šta zna ovj MMF, valjda mi imamo naše stručnajke sa Megadensa!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija