London ponudio novu rezoluciju

Velika Britanija napravila je novu verziju rezolucije o Srebrenici, ali su izmene kozmetičke i ne menjaju suštinu prvobitnog teksta koji je i u Beogradu i u Banjaluci ocenjen kao neprihvatljiv, saznaju "Novosti".
Velika Britanija napravila je novu verziju rezolucije o Srebrenici, ali su izmene kozmetičke i ne menjaju suštinu prvobitnog teksta koji je i u Beogradu i u Banjaluci ocenjen kao neprihvatljiv, saznaju "Novosti".

Prema našim informacijama, praktično su uočljive samo dve promene. Prva je da se reč genocid, koja je u prvobitnoj verziji navedena na čak 35 mesta u tekstu, sada pominje manje puta. Druga se odnosi na formulaciju o "desetinama hiljada žena, devojaka, muškaraca i dečaka žrtava seksualnog nasilja tokom sukoba u BiH, uključujući i Srebrenicu". Umesto "desetina hiljada" sada stoji - "na hiljade"!

Ostali sporni delovi uglavnom su ostali netaknuti. I dalje se poziva na osudu svakog negiranja genocida u Srebrenici i apeluje da se lekcije iz prošlosti o ovakvim zločinima usade budućim generacijama i uđu u školske udžbenike. Vlasti u Beogradu imale su uvid u novi tekst, ali je i on ocenjen kao neprihvatljiv i izrazito antisrpski. Kako tvrde naši izvori, još nisu obavljene konsultacije među članicama Saveta bezbednosti UN o britanskoj inicijativi, niti je definitivno doneta odluka da li će se i u kom obliku dokument naći na sednici 7. jula.

U diplomatskim izvorima objašnjavaju da za utvrđivanje dnevnog reda još ima vremena i da on može biti utanačen i uoči same sednice, i to telefonskim dogovorom između članica SB. Stalne članice SB zasada su se samo usaglasile da 7. jula minutom ćutanja odaju poštu žrtvama ratova na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. do 1995.

Nikolić je pozvao člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića da zakaže sednicu tog tela kako bi donelo stav o rezoluciji o Srebrenici i dodao da onaj ko predstavlja RS u Sarajevu mora da ima stav koji mu Banjaluka nalaže. "O tome kako Ivanić predstavlja RS i srpski narod u Predsedništvu neka odlučuju oni koji su glasali i koji na to imaju pravo. Kao predsednik Srbije, koja može da ima posledica od nepostupanja Predsedništva BIH, tražim da on sazove sednicu. Neprirodno je da Srbija donosi odluku o rezoluciji pre nego što to učini BiH."

Dokument koji Velika Britanija pokušava da "progura" u SB, uoči obeležavanja srebreničkog jubileja, u petak je bio među glavnim temama razgovora državnog vrha Srbije i Republike Srpske, na zajedničkoj sednici vlada dveju država, održanoj u Beogradu.

Predsednici Srbije i RS, Tomislav Nikolić i Milorad Dodik, poručili su da o rezoluciji svi moraju imati isti stav, da joj se treba usprotiviti, jer je ona uperena protiv interesa RS, ali i Srbije.

"U Srbiji i u Srpskoj ne sme da postoji političar koji nema stav o predložnoj britanskoj rezoluciji. Poštujem srebreničke žrtve, ali to ne znači da treba da se uništi srpski narod i da se pod pojmom genocid nametne reč Srebrenica", upozorio je Nikolić.
  • janko

    28.06.2015 06:07
    hag
    eno dva precednika i premijer u hagu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija