Manje odbornika u skupštini - manje korupcije i preletača?

Od kako su poslanici i članovi Akcionog tima počeli da razmatraju mogućnosti za izmenu političkog sistema, jedna je tema o kojoj se gotovo svi slažu - potrebni su nam efikasniji i ako je moguće jeftiniji parlamenti. Međutim, ideja o smanjenju broja poslanika ne može se lako preliti na lokalne skupštine.
Od kako su poslanici i članovi Akcionog tima počeli da razmatraju mogućnosti za izmenu političkog sistema, jedna je tema o kojoj se gotovo svi slažu - potrebni su nam efikasniji i ako je moguće jeftiniji parlamenti.

Međutim, ideja o smanjenju broja poslanika ne može se lako preliti na lokalne skupštine, veruju pojedini gradonačelnici. Kako da se dođe do efikasnijeg lokalnog parlamenta pitanje je koje se nametnulo od kada je započet proces reforme političkog sistema.

"Nemoguće je da se samo na jednom nivou smanji broj poslanika, a da ostali deo zadrži isti broj poslanika, odnosno odbornika, tako da je sasvim izvesno ako se u državi Srbiji bude realizovao ovaj proces političkih promena da će se to odraziti i na broj odbornika u skupštini gradova i opština", kaže gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Opštine sa velikim brojem naseljenih mesta zastupaju tezu da bi svako veće mesto moralo da ima svog predstavnika u lokalnom parlamentu. Manje im je važna politička pripadnost.

"Ako gledate s druge strane, da odbornike biramo po proporcionalnom principu i ako će oni uvek samo bezuslovno da poštuju ono što se u strankama donese, onda možete da umesto 45 odbornika u Vršcu imate i 10. Potpuno ćete isto funkcionisati", kaže predsednik opštine Vršac Čedomir Živković koji je izabran sa liste "Pokret Vršačka regija evropska regija".

U prestonici najavljuju smanjenje broja odbornika za 40 odsto, tako će Beograd umesto 110 imati 65 odbornika. U istoj proporciji smanjivao bi se broj odbornika u gradskim opštinama. Ipak, efikasnost ne zavisi od veličine parlamenta, smatraju pojedini gradonačelnici.

"Jedino što mi pada na pamet je da se ovim problemom bave oni koji se bave prekomponovanjem vlasti, pa imaju problema kada trebaju kupiti veliki broj odbornika u lokalnim skupštinama, pa u budućnost žele da smanje svoje korumptivne troškove tako što će smanjiti broj odbornika u lokalnim skupštinama", kaže predsednik Opštine Paraćin Saša Paunović.

Smanjenje broja odbornika rasteretilo bi lokalni budžet, ali bi dovelo i do manje zastupljenosti stranaka, ocenjuju analitičari.

"S druge strane bi se smanjio, ali ne i eleminisao prostor da kažem za određene preletače s jedne strane, a s druge strane bi im povećalo cenu u trgovinama poslanicima i odbornicima. Međutim to je nešto što se pominje poslednjih deset, petnaest godina", smatra analitičar Vladimir Pejić.

Manji broj odbornika koristio bi većim strankama, a manjim strankama bi se smanjila mogućnost ulaska i u lokalni parlament, čime bi im slabila i politička moć u lokalnim skupštinama.

  • Pajče

    28.06.2015 17:39
    @Www
    Ne valja to za mnoge na političkoj sceni Srbije.
  • www

    28.06.2015 17:34
    pa to ne valja za spo i trecu srbiju!
  • 28.06.2015 12:29
    Imena i prezimena na listiće. Neću da glasam za stranku, hoću za čoveka. Inače ću vam precrtati listić ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija