Sudije i tužioci: Odluka o racionalizaciji je pogubna

Društvo sudija Srbije, Udruženje javnih tužilaca i Sindikat pravosuđa Srbije upozorili su da je odluka o racionalizaciji u pravosudnim organima doneta jednostrano i suprotno načelima koje je Vlada Srbije sama propisala u Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

Društvo sudija Srbije, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca i Sindikat pravosuđa Srbije upozorili su da je odluka o racionalizaciji u pravosudnim organima doneta jednostrano i suprotno načelima koje je Vlada Srbije sama propisala u Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

Ta tri udruženja podsećaju da su u pravosuđu izvršene dve racionalizacije, 2007. i 2009. godine, kada je više od 2.000 najiskusnijih radnika bilo primorano da ode iz pravosuđa, koje su dovele do evidentne preopterećenosti i "zagušenosti" sudskog sistema. Pravosuđe nije javni sektor, nego grana vlasti, a uštede na osnovu racionalizacije u pravosuđu bi bile neznatne, a suštinski bi pogubno delovale na funkcionisanje sudova i tužilaštava, navodi se u saopštenju.

U Srbiji bi po sistematizaciji trebalo da ima 3.089 sudija i 827 javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, odnosno ukupno 3.916 nosilaca pravosudnih funkcija. To je 0,8 odsto od poslednjeg objavljenog ukupnog broja zaposlenih u javnom sektoru 493.000, a sa ostalih 11.600 zaposlenih u pravosuđu, to čini oko 2,5 odsto od ukupnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

"Smanjenje zaposlenih u pravosuđu, osim što bi predstavljalo nedozvoljen uticaj i mešanje u sudsku vlast, dovelo bi do zanemarljivih ušteda. Neprikladno je i suprotno ustavnim načelima podele vlasti, nezavisnosti sudske vlasti, kao i vladavine prava da o broju zaposlenih u pravosuđu odlučuje izvršna vlast, tako što ministar određuje merila o potrebnom broju zaposlenih koji prate u radu nosioce pravosudnih funkcija", ukazuje se u otvorenom pismu.

Dodaje se da bi, u cilju jačanja sudske vlasti, trebalo da merila za određivanje broja sudskog i tužilačkog osoblja propisuje Visoki savet sudstva, odnosno Državno veće tužilaca.

  • 02.10.2015 10:49
    Zapposlenih u sudstvu i tužilaštvu ima preko svake mere.
    Sudijama predmeti zastarevaju ili traju više od 10 godina, tužilaštvo radi samo kad ga štampa prozove ili izvršna vlast naredi.
    Oni časni i pošteni koji rade profesionalno su dovoljni.
  • nepravda

    01.08.2015 07:18
    Nakon DS-ove reforme 2010. godine usledila je SNS-ova reforma 2014. godine. Predmeti su se setali od sudije do sudije, pa tako i moj. Desavalo se da sudjenje ne bude zakazano i po sest meseci, a najgore je bilo kada su menjali organizaciju sudova krajem 2013. godine, jer je nedostajao jedan sudija u sudu. Sada je predmet u visem sudu jer je ulozena zalba, pa ako bude usvojena, eto meni jos pet godina sudjenja!
  • Miša

    01.08.2015 07:03
    Ko dobija otkaz?
    Ostajete bez dela kolača, koji ste dobijali od suđenja za sve poštene, koji nas dovedoše u ovu situaciju? Ili će biti otpušteni oni koji nisu učestvovali u svemu tome (ako ih ima uopšte)?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.