Brišu se izmišljena zanimanja u Vladi, kao što su manipulant i točilac pića

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave objavilo je radne verzije kataloga radnih mesta u javnom sektoru, te se tamo mogu pronaći i sva izmišljena radna mesta, koja će po nalogu ministarstva biti izbrisana.
Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave objavilo je radne verzije kataloga radnih mesta u javnom sektoru, te se tamo mogu pronaći i sva izmišljena radna mesta, koja će po nalogu ministarstva biti izbrisana.

Državne funkcionere tako više neće voziti rukovalac mehanizacije, manipulant ili ekspeditor, već vozač, a kafu im ubuduće neće služiti točilac pića već konobar. Za ovim zanimanjima, koja će uskoro biti izbrisana, žaliće svi oni koji su do sada primali plate za pompezna radna mesta sa velikim koeficijentima.

Ta praksa definitivno će otići u istoriju sa donošenjem novog Zakona o platama, koji je uslov za uvođenje reda u državnu administraciju i zbog kojeg se pravi katalog radnih mesta. A da u državnoj upravi nije bilo reda svedoči podatak da tamo trenutno ima 1.700 zanimanja koja će posle brisanja nepotrebnih biti svedena na svega 500.

U Ministarstvu ističu da katalozi predstavljaju popis, klasifikaciju i osnov za vrednovanje radnih mesta i služe za sprečavanje zloupotreba, poput izmišljanja novih radnih mesta. Navodi se da osim naziva radnih mesta, odnosno zvanja u kojem se obavljaju poslovi na radnim mestima, katalog sadrži i tipičan opis radnog mesta, potrebnu stručnu spremu, dodatna znanja i ispite/sertifikate, kao i neophodno iskustvo za rad na tim poslovima.

Katalog nije zamena za postojeće sistematizacije radnih mesta, već predstavlja spisak radnih mesta u javnom sektoru koji će biti okvir poslodavcima prilikom izrada sopstvenih sistematizacija, navelo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije. Njime bi trebalo da se udari temelj za reformu platnog sistema Zakona o platama po sistemu ista zarada za rad jednake vrednosti.

Na njihovom sajtu su objavljene radne verzije kataloga radnih mesta u prosveti, kulturi, sportu, državnim, pokrajinskim i lokalnim organima i u socijalnoj zaštiti.

  • M.B. 57

    24.09.2015 12:28
    *
    Blago nama,čime se ovi bave! Krenite od sebe, koliko imate nestručnih saradnika,neradnika, koji uživaju da ujutro po njih dođe vozač-pilot da ih doveze do mesta nerada gde će popiti nekoliko pića
    koja će im doneti točilac pića-konobar! E, Srbijo jadna li si . . . . .
  • nebesky

    24.09.2015 12:21
    Ovo manipulant...
    Će malo teže izbrisati.
    To je više titula nego zanimanje!
  • 24.09.2015 11:55
    A ŠTO NE OBRIŠU
    premijer, ministar, i svi ti ostali zgubidani bez i jednog dana radnog staža.

    treba uvesti CIA špijun broj 1, CIA špijun broj 2 itd

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija