Sudije odugovlače procese protiv kriminalaca, neki bivaju i kažnjeni

Sudija Slavka Mihajlović kažnjena je zbog odugovlačenja slučaja Joce Amsterdama.
Sudija Slavka Mihajlović kažnjena je zbog odugovlačenja procesa u slučaju Joce Amsterdama, i godinu dana primaće 50 odsto dohotka, a dve godine neće moći da napreduje u karijeri.

Naime, utvrđeno je da je sudija neopravdano odugovlačila sudski postupak, tokom kojeg je zastarela optužba protiv Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, za nedozvoljeno držanje pištolja.

Disciplinska komisija Apelacionog suda kaznila je sudiju, a pored materijalne štete koju će da pretrpi i eventualne profesionalne stagnacije, najveća opasnost sudiji Mihajlović preti od mogućeg razrešenja sa sudijske funkcije. Sudija će dobiti priliku da se izjasni pred VSS o navodima disciplinskog tužioca koji je tražio njeno razrešenje.

Njen slučaj, odnosno zastarevanje postupka protiv nekog optuženog, nije i jedini ovakav u srpskom pravosuđu. U javnosti se naveliko spekuliše time da je moguće da skoro, već u oktobru, zastari i postupak koji se vodi protiv biznismena Stanka Subotića Caneta i još 15 optuženih zbog šverca cigareta tokom devedesetih godina.

Najčešći razlog zbog kojeg neki optuženi uspevaju da "nadigraju" pravosuđe i ne odgovaraju za dela za koja se terete jeste vreme, za "Novosti" objašnjava predsednik Vrhovnog kasacionog suda i predsednik Visokog saveta sudstva, sudija Dragomir Milojević. "Zastarelost nekog sudskog postupka je prisutna u svim krivičnoparničnim sistemima i određuje je protok vremena posle kojeg država više ništa ne može da uradi, odnosno da goni osumnjičenog za neko delo", kaže sudija Milojević, i dodaje da je vreme za zastarevanje nekog postupka različito, u zavisnosti od zaprećene kazne i kreće se od 2 do 25 godina.

To znači da, na primer, za dela za koja su propisane niže kazne, poput krađe, rok za eventualnu zastarelost postupka je dve ili tri godine. Kad je reč o onim ozbiljnijim delima, kao što su pokušaji ubistva ili teška ubistva, gde je kazna od 30 do 40 godina, rok za eventualnu zastarelost je 25 godina. U svim ovim slučajevima u pitanju je tzv. relativna zastarelost. Međutim, za apsolutnu zastarelost potrebno je da prođe mnogo godina, a da postupak ne bude okončan pred sudom, što je retkost.

Osim vremena, razlozi da neki predmet zastari, kako dalje navodi sudija Milojević, jesu izostanci optuženog koji je najčešće u bekstvu ili nedolazak njegovog branioca na zakazano suđenje, neažurnost pošte, nekritička optuženja, česte izmene zakona, međutim krivicu za zastarevanje procesa neretko snosi i sam sudski sistem. Ali koji god razlog da je u pitanju da neki sudski predmet zastari, on mnogo košta državu, ali i pojedinca.

Najpoznatiji slučajevi sudske zastare

- Marko Milošević, sin bivšeg predsednika Srbije, koji je tužen 2001. zbog prebijanja otporaša u Požarevcu, oslobođen je krivice zbog zastarevanja slučaja 2012.

- Mirjana Marković, koja je bila okrivljena za nezakonitu dodelu stanova i protiv koje je čak, optužnica preimenovana, uspela je da izbegne kaznu, jer je i njen predmet, kao i sinov, zastareo 2012.

- Jezdimir Vasiljević, vlasnik "Jugoskandika", koji je bio optužen za zloupotrebu položaja i pribavljanje imovinske koristi od 60 miliona maraka, posle više od 10 godina suđenja, "spasao" se zatvora, jer je 2013. njegov predmet zastareo.

- Marija Milošević, ćerka Slobodana i Mire Marković, koju su svojevremeno teretili za neovlašćeno posedovanje i pucanje iz pištolja prilikom hapšenja njenog oca 2001. Osuđena je na osam meseci zatvora, ali je presuda poništena, a optužnica je zastarela 2011.

- Vladika Ilarion, nekadašnji starešina manastira Hopovo, bio je optužen za nedozvoljene polne radnje nad maloletnicom. Osuđen je na 10 meseci zatvora 2006, ali je Vrhovni sud vratio predmet na ponovno suđenje. Međutim, i on je zastareo.

- Vladika Pahomije teretio se za seksualno zlostavljanje četvorice dečaka 2003. Suđenje je dugo trajalo, da bi konačno, usled nedostatka dokaza, za dva dela bio oslobođen optužbi, a za ostala je nastupila zastarelost.

- Predrag Ranković Peconi, vlasnik "Invej grupacije" bio je 2004. optužen za utaju poreza od 2,6 miliona dinara. Nije osuđen, jer je došlo do zastarelosti 2012.

- Bratislava Buba Morina, bivša komesarka za izbeglice, je još 2001. optužena za zloupotrebu položaja. Njen slučaj je zastareo 2011.

- Mihalj Kertes, koji je 2000. godine bio optužen za iznošenje novca na Kipar, oslobođen je krivice jer je njegov slučaj zastareo oktobra 2010. godine. Takođe, velika je verovatnoća da optužba protiv Kertesa, koji se teretio za šverc duvana tokom devedesetih, zastari u oktobru.

  • Anonymous

    26.09.2015 04:59
    Napomena
    Samo jos da dodam: Sudije odugovlace procese BOGATIM kriminalcima... ostale jednike koji nemaju pare ili vezu osudjuju kao na pokretnoj traci - svi su krivi dok se ne dokaze suprotno.
  • 25.09.2015 19:18
    Sta reci , a ostati normalan???
  • Joca

    25.09.2015 18:23
    E pa sada...
    E pa sada, "Lex specijalis" pa na obnovu postupaka, uz sve kaznjavanje sudija i svih u lancu od kriminalaca do njih. Moze to sve lepo da se dokaze i izvede, samo da vidimo ko to osporava i zasto. Pretpostavljam da postoje "pravne prepreke" za postizanje pravde, ili je pravo opet jace od pravde jer je u rukama bahatih?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija