"Putovanja državnih službenika u inostranstvo najčešće nisu potrebna"

Nakon što su dnevnice za putovanje u inostranstvo odlukom Vlade Srbije smanjene, Dragoljub Rajić, konsultant Mreže za poslovnu podršku, kaže da nije dovoljno samo smanjiti dnevnice, već je potrebno uvesti kontrolu službenih putovanja.

Dnevnica za putovanje u inostranstvo odlukom Vlade Srbije odnedavno umesto 65 iznosi 12 evra.

Dragoljub Rajić, konsultant Mreže za poslovnu podršku, objašnjava da nije dovoljno samo smanjiti dnevnice, već je potrebno drastično smanjiti ceo javni sektor i uvesti kontrolu službenih putovanja.

- Problem je što putovanja državnih službenika u inostranstvo najčešće nisu potrebna i pravo je pitanje šta oni tamo rade. Mi imamo ogromnu armiju službenika koji negde idu, a u zemlji nam je sve gore i gore, što znači da sa tih putovanja i ne donose mnogo znanja i veština. Zato je najvažnije znati u svakom trenutku ko putuje, koliko dugo ostaje u inostranstvu, koji su njihovi rezultati i šta mi imamo od toga što tamo neki službenici putuju na naš račun. A time se niko ne bavi - objašnjava Rajić.

On navodi da je, ako je mnogo ljudi koji bespotrebno putuju, i tih 12 evra previše. Neretko se, kako kaže, dešava da na događaj za koji je dovoljan jedan čovek, putuje njih nekoliko koji putovanje iskoriste za šoping od isplaćenih dnevnica.

Ipak, Rajić smatra da smanjenje dnevnica može da pogodi one koji bi stvarno trebalo da otputuju zbog nekog usavršavanja, a nemaju novca da sami pokriju troškove. - Ako putujete u Makedoniju, 65 evra vam je prevelika dnevnica, posebno ako imate plaćene obroke. Ali, ne i u u Nemačkoj, gde taksi košta 30 evra, a ručak 20, posebno ako imate plaćeno samo noćenje i doručak - kaže Rajić za "Blic".

Ova odluka neće samo imati posledice po zaposlene u državnoj upravi, lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima, već će je osetiti i oni koji su zaposleni u privatnom sektoru. Iako privatne firme nisu dužne da se pridržavaju ove uredbe Vlade, velike su šanse da će i privatnici smanjiti dnevnice za putovanja. Naime, iznos dnevnice koji je Vlada odredila je neoporezovan, dok se za sve što prelazi propisanu visinu putnih troškova plaćaju porezi i doprinosi kao i na zaradu, a poslodavcima se dodatni trošak ne isplati.

Kolike su dnevnice u pojedinim državama:

Australija 75 dolara
Belgija 103 evra
Brazil 95 dolara
Bugarska 62 evra
Holandija 79 evra
Indija 71 dolara
Italija 52 do 78 evra
Izrael 48 do 115 dolara
Japan 91 do 149 dolara
Mađarska 65 evra
SAD 45 do 84 dolara
Nemačka 87 evra
UAE 73 do 93 dolara
Azerbejdžan 13 do 60 dolara

  • 15.10.2015 11:46
    Najsladje je putovati ako ti neko drugi plati,smestaj,hranu,dnevnice....tj.dzeparac....A zamisli tek kako je tesko putovati kad ti to sve platis iz svog dzepa! I uvek zamisljam te drzavne sluzbenike onake jadne,neobrazovane koje po podne kupe sljive i vade krompir kako citaju oznake i upustva na engleskom a pojma nemaju strani jezik,kako ulaze u WC iz 22 veka a nemaju pojma upustvo za upotrebu...bljaks,bolje da ostanu kuci i jedu kiseli kupus i glasaju za nazadnjake!!!
  • knez

    15.10.2015 05:16
    samo drpaj
    Stoka 'oće i ovo malo privatnih preduzeća što rade da uništi.
  • 14.10.2015 21:39
    Ja ne radim u državnoj upravi već u instituciji kulture. Trea da idem u inostranstvo, to je predviđeno godišnjim programom, potvrdio upravni odbor, osnivač, vlada, svi od reda i sadaću zbog nečijeg populizmmma dobiti 12 evra da pokrijem dnevne troškove. Ili da otputujem, sedim u hotelu i uplatim pun pansin? Mi ne idemo svaki čas u instranstvo, ali bismo da idemo dostojanstveno. Smanjilo nam plate, dnevnice, još malo pa i vazduh koji dišemo. A botovi neka uživaju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija