Srbija može u EU samo uz GMO?

Među uslovima koje Srbija mora da ispuni da bi postala članica Evropske unije je ispunjenje jedne od šturih stavki u poglavlju o poljoprivredi i ruralnom razvoju. Od Srbije se, naime, zahteva da usvoji novi zakon o GMO, koji će našoj zemlji omogućiti da se priključi Svetskoj trgovinskoj organizaciji.
Među uslovima koje Srbija mora da ispuni da bi postala članica Evropske unije je ispunjenje jedne od šturih stavki u poglavlju o poljoprivredi i ruralnom razvoju. Od Srbije se, naime, zahteva da usvoji novi zakon o GMO, koji će našoj zemlji omogućiti da se priključi Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Od 28 članica EU, prošlog meseca 16 se finalno izjasnilo za potpunu zabranu, a tri za zabranu uzgoja genetski modifikovanih organizama u određenim područjima. Nemačka se takođe izjasnila za zabranu uzgoja GMO, izuzev u naučno-istraživačke svrhe.

Međutim, stvari stoje drugačije kada je reč o prometu GMO proizvoda. Pošto su članice Svetske trgovinske organizacije, zemlje EU ne mogu da uvedu zabranu prometa GMO proizvoda. Dakle, Srbija bi kao članica Svetske trgovinske organizacije bila u obavezi da dozvoli promet GMO.

Trenutno u našoj zemlji važi zakon iz 2009. godine, koji zabranjuje uvoz, uzgoj, preradu i promet GMO i proizvoda od GMO. Nema ni obeležavanja proizvoda koji sadrže GMO, jer ne mogu da stignu na tržište. Inspekcija momentalno zabranjuje uvoz bilo čega što sadrži 0,09 odsto, odnosno manje od 1 procenta GMO, a u Srbiju ne može da uđe seme koje sadrži više od jednog promila GMO.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta i počasni profesor Volgogradskog agrarnog univerziteta Miladin Ševarlić smatra da Srbija treba da ode korak dalje.

"Zakon bi trebalo poboljšati, uvesti nultu toleranciju za seme. Jer ako seme ima i jedan promil GMO, to znači da postoji neka semenka koja je genetički modifikovana. Pakovanje čak može namerno da se tako dozira i da se GMO širi po našim poljima", kaže Ševarlić.

Srbija je jedna od retkih zemalja koja ima potpunu zabranu uvoza, prerade i prometa GMO, ali je verovatno i jedina zemlja u svetu u kojoj su demokratski izabrani predstavnici 121 opštine i gradova izglasali Deklaraciju protiv uvoza, uzgoja, prerade i prometa GMO. Profesor Ševarlić smatra da poslanici republičkog parlamenta nemaju moralno pravo da se izjasne drugačije i promene odluku kojom je od GMO za sada zaštićeno tri četvrtine teritorije Srbije. On je uveren da će se i druge opštine priključiti ovoj inicijativi.

Inače, da bi se uvela zabrana prometa širom sveta, trebalo bi dokazati da su GMO proizvodi štetni po zdravlje ljudi. Za sada postoje samo indirektni dokazi, eksperimenti na pacovima u laboratorijskim istraživanjima i eksperimenti sa GMO kukuruzom.

Brojna istraživanja rade se u Rusiji. Ruska Federacija je jedina zemlja koja je pristupila Svetskoj trgovinskoj organizaciji, ali je i uvela zabranu uvoza i prometa GMO i proizvoda od GMO, podseća Ševarlić.

"Rusija čak pokušava da promet GMO podvede pod zakon o terorizmu, jer se upotreba GMO smatra atakom na dve ili više ličnosti. GMO je praktično atak na sve potrošače, tu Rusija vidi pravni osnov za uključivanje ove stavke u zakon o borbi protiv terorizma. Ovo je dokaz da Srbija ne mora da pristane na sve", objašnjava Ševarlić.

  • ajjhak

    12.11.2015 17:56
    Koliko glup treba da bude neko,ako je toliko zemalja zabranilo,sigurno je bez razloga.Gospode!
  • Hmm

    12.11.2015 14:08
    Nema GMO u Srbiji zato što tako u zakonu piše? Ahahaha.... da li ste bre realni... u kojoj bajci ljudi ovde žive... pijete mleko sa aflatoksinima, udišete po gradovima vazduh pun izduvnih gasova iz krševa koji troše dizel i lož ulje, pijete vodu ko zna kakvog kvaliteta (u Zrenjaninu već znamo da je katastrofa), jedete meso puno antibiotika i hormona rasta od pilića koji ne liče više na piliće dok ih podižu... i posle ćemo slušati eto kako je osiromašeni uranijum kriv što ima toliko kancera, GMO zavere, HAARP-ovi, kemtrejlovi itd...

    koja smo mi halfpismena neosvešćena bestragija...
  • @Pera

    12.11.2015 13:08
    Pero...
    ... stavi dobro prst na celo pre nego sto napises tako nesto. Procitaj malo o tome sta je GMO, a naci ces i mnogobrojne dokaze da je stetno. Pokusaj da razmisljas i malo apstraktno, recimo da li je ispravno menjati DNA biljke lancima DNA virusa i zasto. Cak je sumnjivo i to sto posle genetski modifikovanog semena, na zemlji u kojoj je bilo ne mozes saditi nista drugo do opet to. Slucajno ili namerno, presudi sam.
    Ni Ameri nisu naklonjeni Monsantu i njegovim pajtosima, gde je borba vec izasla iz okvira sudova i prava, cisto jer je Monsanto presao na grubu igru, gde ne preza ni od cega. Zasto bi onda ostatak sveta (ukljucujuci i "primitivne glupe Ruse" ) pristajali na svasta?
    GMO je americka "nafta" buducnosti, jer u planu je da ostatak sveta kupuje seme samo od njih, jer drugo nece ni moci, sto zbog prirode semena to zbog patentnih prava na sve i svasta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).