Medijska scena Srbije u septembru 2015.

Pravni monitoring medijske scene u Srbiji nastavljen je u 2015. godini.
Pravni monitoring medijske scene u Srbiji nastavljen je u 2015. godini.

U monitoring izveštaju br. 64 pročitajte:

•    Sloboda izražavanja - zbog čega je okruženje za rad medija i novinara nepovoljno i kako se to vidi na primerima koji su obrađeni u Izveštaju: napad na novinara Ivana Ninića, ugrožavanje bezbednosti Natalije Jakovljević, novinarke i predsednice Centra građanskih vrednosti iz Subotice; šta pokazuje napad mađarske policije na novinarsku ekipu RTS-a (i dva strana novinara); sudski postupci - presuda Upravnog suda po tužbi novinara Danasa Bojana Cvejića zbog tzv. "ćutanja uprave"; postupak protiv Nebojše Čovića, predsednika KK Crvena zvezda, bivšeg gradonačelnika Beograda i bivšeg potpredsednika Vlade Republike Srbije, povodom napada na novinara Dejana Anđusa u junu prošle godine.

•    Implementacija postojećih propisa - Zakon o javnom informisanju i medijima: kako se implementiraju  odredbe tog zakona koje se odnose na projektno sufinansiranje i postoje li sankcije za lokalne samouprave koje krše te odredbe; pravni aspekti mehanizama zaštite manjinskih medija od političkog uticaja i za ostvarivanje pluralizma mišljenja unutar manjinskih zajednica; Zakon o elektronskim medijima: pravni mehanizmi za rešavanje problema kršenja odredaba Zakona o elektronskim medijima koje se odnose na zaštitu maloletnika i zaštitu ljudskih prava u rijaliti programima. Zakon o autorskom i srodnim pravima: kako rešiti problem „copy/paste“ novinarstva i preuzimanja tekstova bez saglasnosti i bez potpisivanja izvora.  Zakon o oglašavanju: pravni aspekti oglašavanja prehrambenih i dijetetskih proizvoda putem medija.

•    Usvajanje novih zakona - koji su osnovni nedostaci Nacrta zakona o oglašavanju i šta bi u slučaju usvajanja takvog zakona moralo da se preduzme da bi se ti nedostaci prevazišli.

•    Rad nadležnih organa - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti: problem alarmantno velikog broja ličnih podataka koji se objavljuju u medijima, i s tim povezani problem "curenja podataka iz istrage" i medijske zloupotrebe takvih podataka.

•    Proces privatizacije medija - pregled toka privatizacije medija; analiza problema koji su nastali u realizaciji postupka podele besplatnih akcija zaposlenima, na slučaju RTV Vranje.

•    Zaključak Izveštaja - ključni nalazi i zaključak o medijskoj situaciji u Srbiji u septembru 2015.

Šezdeset četvrti Monitoring Izveštaj uradio je stručni monitoring tim ANEM-a iz advokatske kancelarije "Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEM-om. Izradu ovog Izveštaja podržala je Švajcarska kancelarija za saradnju kroz Fond Malih projekata, ali stavovi izneti u njemu nisu nužno i stavovi Švajcarske kancelarije za saradnju, već pripadaju isključivo autorima Izveštaja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.