Bez povratnih informacija nakon konkurisanja za posao

Prilikom konkurisanja na oglase za posao, oni koji ga traže, veoma retko dobiju povratnu informaciju, čak ni odbijenicu, a kamoli da li su prošli prvi krug ili nisu ušli u uži krug kandidata za posao.
Prilikom konkurisanja na oglase za posao, oni koji ga traže, veoma retko dobiju povratnu informaciju, čak ni odbijenicu, a kamoli da li su prošli prvi krug ili nisu ušli u uži krug kandidata za posao.

Zbog toga svaka mogućnost da se i ta inforamcija dobije, ali i oceni postupak konkurisanja za posao, kandidatima mnogo znači i može im biti od pomoći prilikom narednog konkurisanja.

Naime, oni koji nude posao, bilo preko posrednika bilo sami, uglavnom ukazuju na ono što im je potrebno, a pošto je konkurencija veoma velika, imaju i veliku mogućnost izbora. Tako preko sajta "Poslovi Infostud" kandidati dobijaju kompletnu informaciju o tome koje uslove treba zadovoljiti da bi se konkurisalo, šta poslodavci traže od kandidata, kao i napomenu da će se razmatrati samo one prijave koje odgovaraju traženom.

Ipak, preko tog sajta kandidati su već nekoliko godina u prilici da učestvuju u istraživanju "Oceni put do posla", u kojem ukazuju na ono čime su zadovoljni, a čime ne prilikom konkurisanja na oglase. Ovogodišnji rezultati pokazuju da postoje izvesni pomaci u vezi s obaveštavanjem o ishodu konkursa za posao. Način na koji kompanija zakazuje test ili intervju i ove godine je među najbolje ocenjenim aspektima u procesu izbora, ali je brzina procesa selekcije lošije ocenjena u odnosu na prethodne godine.

Ove godine je u istraživanju popunjeno 80.423 upitnika, što je oko 12.000 više u odnosu na prošlu godinu. Osim toga, ocenjeno je znatno više konkursa za posao – više od 13.000, a veći je i broj pojedinačnih poslodavaca – gotovo 4.000. Iako je izostanak povratne informacije o ishodu konkursa najslabije ocenjen u procesu selekcije i regrutacije, napravljen je izvestan napredak u odnosu na prethodne godine, jer je prosečna ocena 1,6 dok je 2014. godine iznosila 1,4.

Istraživanje je pokazalo da kompanije koje traže radnike postaju svesnije da slanjem povratne informacije u velikoj meri utiču na formiranje stava o kompaniji. Naime, na taj način šalju direktnu poruku kandidatima o tome da li su poželjni kao poslodavci, ali pokazuju i koliko pažnje poklanjaju izboru budućih zaposlenih.

Ove godine kandidati su slabije ocenili brzinu završetka procesa selekcije jer je prosečna ocena 3,35 u odnosu na 3,38, koliko je bila 2014. godine. Ostali segmenti procesa selecije – informisanje o radnom mestu, opis posla, radni uslovi, visina zarade i način na koji je kompanija zakazala intervju, ocenjeni su slično kao i prethodne godine i dobili su prosečnu ocenu 3,45, odnosno 3,80.

Poslodavci, kada traže određeni profil zaposlenog, veoma jasno i precizno ističu šta je potrebno da bi se posao obavljao – od stručnosti i iskustva, određenih specifičnosti vezanih za radno mesto, a sve češće se traži i spremnost za timski rad, odgovornost, komunikativnost... Dobijanjem povratne informacije posle konkurisanja na određeni oglas izbeglo bi se ponovljanje neke eventualne greške, a to bi kandidatima pomoglo da je isprave.
  • pirke

    08.12.2015 13:25
    osnovna (ne)kultura
    Firmu koja mi ne odgovori, makar i negativno, otpisujem zanavek. Ako nisu imali vremena da otkucaju jedan 'Dear John' mejl, nemam vremena za njih više nikad.

    Desilo mi se da mi nakon takvog tretmana u jednoj firmi, kadrovska menadžerka pošalje zahtev za prijateljstvo na linkedin mreži. Samo ignore. Drugi jezik izgleda ne razumeju. Ne poštuju čoveka i njegovo vreme.
  • 08.12.2015 08:34
    Ukinuti Biro za zapošljavanje
    Mene je Info****, pravi nalazač posla, kulturno kontaktirao da ocenim onog kod koga sam konkurisao, da li je dao povratnu informaciju.
    Iako se radi o zapadnoj firmi, prilagodili su se našim uslovima. Nikakve informacije ni kulture zapadne.
    Državni Biro pod hitno rasformirati.
    Služi jedno da organizuje kurseve za rođake šefova i zaposlenih u toj službi.
    Troši javne novce koje bi se korisnije iskoristile
    na drugom mestu.
    Mogao bi se zaista potpuno ukinuti.
    Umesto da otpuštaju lekare i profesore - eto koga treba otpustiti iz državne službe.
    Pa neka traže posao i oni.
  • pera

    08.12.2015 08:07
    ..
    A mislite da kandidati jave poslodavcu da odustaju od konkurisanja, kad usred konkurisanja nadju bolju priliku?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.