Zbog nepažnje u lečenju nema više izvlačenja za lekare

Građanski zakonik predviđa pojačanu odgovornost za lekare, jer sporovi za propuste pri ukazivanju lekarske pomoći traju godinama, a pod greškom će se zakonski smatrati i obična nepažnja.
Građanski zakonik predviđa pojačanu odgovornost za lekare, jer sporovi za propuste pri ukazivanju lekarske pomoći traju godinama, a pod greškom će se zakonski smatrati i obična nepažnja.

Da li će i posle usvajanja novog Građanskog zakonika, sledeće godine, nezadovoljni pacijenti i advokatski klijenti decenijama čekati na sudsku satisfakciju? Da li će i dalje kazne za lekarsku, apotekarsku ili inženjersku grešku biti simbolične ili čak nikakve? U Komisiji za izradu Građanskog zakonika (GZ) sigurni su da će stvari konačno doći na svoje mesto. Zato su posebnim članom predvideli veću profesionalnu odgovornost za lekare, veterinare, apotekare, arhitekte, inženjere, notare, izvršitelje i advokate.

Do sada je u ovoj oblasti vladala bukvalno konfuzija, a sudska praksa je bila neujednačena. Ipak, u tome se svi slažu, malo je onih koji su zbog svoje greške odgovarali, a za to je, osim propisa, kriva i profesionalna solidarnost. Veštaci određene struke mahom nisu hteli da svedoče na štetu kolega. Ovo je posebno izraženo kod lekara, kaže Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije, ujedno i član Komisije za izradu GZ. Takođe, sudovi su tretirali samo grubu grešku, a prednacrt GZ pod greškom podrazumeva i običnu nepažnju.

Ovo bi moglo da olakša muke pre svega članovima porodica koje su na operacionom stolu izgubile najmilije. Jer, najviše krivičnih prijava ima upravo za lekarsku grešku. Građani su prijave podnosili zbog dva dela - nesavesno pružanje i neukazivanje lekarske pomoći. Za tri godine podneto je 235 prijava, ali je osuđena samo 21 osoba, od čega sedam na zatvorske kazne. Ostali su dobili uslovne ili novčane osude.

Uvođenje pojačane profesionalne odgovornosti pozdravljaju i izvršitelji. Po rečima pi-ara Komore izvršitelja Ivana Miloševića, oni su već sad rigorozno, trostruko, kontrolisani: od Ministarstva pravde, od suda i od Komore. - Za više od tri godine rada, disciplinska komisija utvrdila je odgovornost za pet izvršitelja. Za troje je izrekla novčanu kaznu, za jednog zabranu obavljanja delatnosti od tri meseca, a jedan je trajno razrešen. U pitanju je Ivan Stević, kome je trajno zabranjen rad zbog utvrđenih zloupotreba sa antidatiranjem komunalnih predmeta privatnog parking preduzeća Metroparking.

Mnogi slučajevi koji su potresali javnost još nemaju epilog, poput smrti devojčice Anje Grahovac, preminule 2007. nakon operacije katarakte u Klinici "Perfekta", ili tragedije 19-godišnje Jelice Radović, preminule posle operacije čukljeva u klinici "Decedra" 2006. Lekari i anesteziolozi kažnjeni su zatvorom, ali žalbeni postupak još traje.

Već 18 godina pravdu čeka i Milena Gavrilović, čiji je sin Stefan preminuo 1997, posle operacije krajnika na Institutu za majku i dete. Dvojica doktora osuđena su na zatvor u prvostepenom postupku 2004, da bi Apelacioni sud postupak vratio na ponovno suđenje. Pošto je predmet mogao da zastari 2007, Milena podnosi krivičnu prijavu i od tada se vodi drugi postupak.

Neki postupci su završeni, ali više nego simboličnim kaznama. Tako je, recimo, hirurg Nebojša Zlatanović iz Kragujevca dobio samo osam meseci zatvora zbog smrti četvorogodišnje Mile Andrić, kojoj nije uradio potrebne preglede i prekasno joj je dijagnostikovao zapaljenje creva. Porodica je čekala 12 godina na pravosnažnu presudu.

Osim pred sudom, lekari mogu da odgovaraju i pred esnafom. Pred sudovima časti Lekarske komore Srbije, u koju je upisano 32.500 doktora, do sada je vođeno oko 900 postupaka, uglavnom vezanih za lekarsku grešku i odnos pacijent-lekar. Epilog je bio - tri trajna i šest privremenih oduzimanja licenci za rad. Iako u javnosti vlada mišljenje da je dokazivanje lekarske greške dugotrajno i mukotropno, i da pojedinac koji pokrene postupak zbog sumnje na nesavesno lečenje teško može da se bori sa solidarnošću lekara, dr Vesna Jovanović, direktor LKS, smatra da nije tako.

Jovanović navodi da nigde u svetu pitanje lekarske greške nije pitanje krivične odgovornosti, nego naknade štete. Sudovi časti i etički odbori LKS imaju nadležnost da u slučaju nedostojnog ponašanja lekaru oduzmu licencu na šest meseci do pet godina. Licencu lekaru trajno oduzima takođe LKS, po nalogu krivičnih organa, kada lekar bude osuđen na teško delo protiv zdravlja ljudi. Njemu se ne može obnoviti licenca.


  • 14.12.2015 06:17
    I idiot koji je smislio kretenski nacin zakazivanja u Klinickom centru i Decijoj bolnici.
  • pacijent

    13.12.2015 22:43
    Zbog cega su nasi lekari grubi , agresivni , nevaspitani , arogantni ?
  • jovica

    13.12.2015 22:17
    Jasno je da nesto nije u redu sa nasim zdravstvom cim je ono na poslednjem mestu u Evropi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija