Srbija diže bedeme oko najugroženijih gradova

Akcioni plan kojim Vlada želi da zaštiti Srbiju od poplava, predviđa milionska ulaganja u bedeme, čišćenje kanala i nabavku opreme.

U državnom planu čiji je cilj da Srbija do 2020. bude otpornija na elementarne nepogode, prvenstveno na poplave, vrlo precizno se navode potezi koje je neophodno sprovesti u naredne četiri godine.

Na listi prioriteta je odbrana gradova koja se 2014. i ove godine pokazala posebno ranjivom na kiše koje su padale po nekoliko dana.

Planom koji je trenutno u formi predloga predviđena je odbrana Beograda, odnosno nabavka opreme kojom će se prestonica zaštititi od Save i Dunava. Ovaj posao bi trebalo da bude završen u 2018, a koštao bi 2,8 miliona evra.

Među prioritetima je i izgradnja dvadesetak bujičnih pregrada u Krupnju, Malom Zvorniku, Bajinoj Bašti, Ljuboviji, Kosjeriću i još desetak gradova u Srbiji koje poplava nije zaobišla ni u ovoj ni u 2014. godini.

Akcionim planom predviđeno je i čišćenje kanala za odvodnjavanje u Obrenovcu, Surčinu i Novom Beogradu, za koje je tek 2014. utvrđeno da su zatrpani.

U dokumentu na 64 strane navodi se i da je nužno popraviti infrastrukturu koja od poplava štiti Sombor, Bačku Palanku, Negotin, Niš, Smederevsku Palanku. Deset miliona evra predviđeno je i za popravku bedema i nabavku zaštitne opreme u Šapcu i Bogatiću.

Poseban akcenat se stavlja na popravku infrastrukture u slivu reke Kolubare, koja je pre dve godine potopila Obrenovac, ali i na zaštitu od Morave, Timoka, Mlave i Peka. Sprovođenje čitavog akcionog plana koštaće 1,1 milijardu evra.

Autor: Blic

  • mile

    30.04.2016 06:57
    Nije mi jasno kako misle da zastite Sombor.Pa on je prilicno daleko od Dunava a od kanala je vec zasticen.Ovo je laz da se uzmu novci za nesto drugo.Opet nesto muvaju nesposobnjakovici.
  • Optimista

    29.04.2016 22:20
    Treba to voda da odnese.
  • Stevan

    29.04.2016 22:19
    150
    150 evrića po stanovniku ništa para to je davno trebalo uraditi.A ne ovako pompezno najavljivati velike cifre koje su u stvari sića u odnosu na dobijeno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.