Marš niških radnika, pešice do Vlade Srbije

Radnici propalih niških firmi koji već godinama ne mogu da naplate zaostale plate, sutra pešice kreću za Beograd.

Prema rečima organizatora protestnog marša Zorana Nešića, radnici će krenuti u Beograd kako bi od Vlade Srbije dobili pisanu potvrdu da država ima obavezu da im isplati zaostale plate.

"Svih proteklih godina dobijamo samo usmena obećanja da ćemo dobiti zarade. Nikakvog papira, ništa. Tražimo napismeno da nam se isplata garantuje i tražimo isplatu naših para", istakao je Nešić. On je rekao da radnici koji potražuju zaostale plate još nisu dobili ni jednokratnu pomoć od 10.000 dinara koju su im obećali grad i država.

"Rečeno nam je najpre da ćemo pomoć dobiti 20. aprila, a potom 30. aprila. Prošao je i 1. maj a mi novac još nismo dobili", izjavio je Nešić koji je početkom godine 48 dana protestovao ispred sedišta kancelarije gradonačelnika Niša.

"Država mi duguje 6,5 miliona po osnovu neisplaćenih zarada i za to imam sudsku presudu, ali potraživanja ne mogu da naplatim. Tužno mi je više da molim za svoj zarađeni novac, a živim kao podstanar. Štrajkovao sam glađu samo da bih skrenuo pažnju na probleme radnika propalih firmi, ali smo samo dobili usmena obećanja, a ja tražim papir, dokument šta ćemo i kada dobiti", kategoričan je Nešić.

Novac očekuje oko 5.500 radnika, pošto je Gradsko veće donelo odluku da pravo na pomoć imaju samo radnici koji su radili u niškim firmama, i to onim koje još pravno nisu ugašene. Bivši radnici Elektronske industrije, Mašinske industrije, "Građevinara" i "Niteksa" i raniji su prijavljivali državi svoja potraživanja za zaostale plate, a prema jednom od takvih popisa, njihova potraživanja za neisplaćene zarade iznose oko 2,5 milijardi dinara.

Autor: Beta

  • Ivana

    04.05.2016 09:42
    Apsurd
    Nišlije , 73 % za SNS .
    Dokle više za Beograd ? Imate Perišića , Slavkovića , Radovanovića .....
    Tražili ste gledajte .
  • Ispod duge...

    03.05.2016 19:34
    Strpite se još nekih 8 do 15 godina, nema veze ako vam uzmu stanove i isteraju vas na ulicu.
    Ne pitajte šta Srbija može da učini za vas, već šta će te sve dati Srbiji... rekoše nam Njegovi.
    Uostalom gospodo, sve ovo ste, kako kažu, podržali.
    Poklonili poverenje. Uvek iznova i iznova....
  • Metalac Crnac

    03.05.2016 18:49
    E da se na vreme investiralo u crnu metalurgiju videli bi gde bi danas bila ova nasa prelijepa zemlja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.