Bivši funkcioner CIA: Menjaće se granice na Balkanu

Bivši zamenik šefa CIA za Balkan, Stiven Mejer rekao je da su velike šanse da se granice na Balkanu menjaju.

"Menjaće se granice na Kosovu, u BiH i Makedoniji. Trenutno najopasnije mesto na Balkanu je Makedonija, ne samo zbog problema (između) Albanaca i pravoslavaca, već i zato što među tamošnjim pravoslavcima postoje nesuglasice", rekao je Mejer.

On je u intervuu za "Večernje novosti" kazao da smatra da će Republika Srpska opstati, ali da ne može da precizira u kojoj formi.

On je dodao da je opšti zaključak da Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavaju bosanske muslimane, a poseban uticaj na to ima Ambasada SAD u Sarajevu, koja je uvek insistirala na stvaranju jedinstvene države. "I u budućnosti nas očekuje situacija sa dva entiteta i labavim dogovorom među njima. Sve odluke će se donositi na nivou entiteta. BiH je fiktivna država, država samo na mapi", ocenio je Mejer.

Govoreći o radu haškog Tribunala, Mejer je zaključio da je koncept Tribunala potpuno pogrešan, jer bi bolje bilo da su se "suđenja održavala u zemljama gde su se sukobi i odvijali". "U Hagu su otkriveni izvesni zločini, neki dokazi su ignorisani. Mislim da u Hagu ima previše Srba", rekao je Mejer čija su specijalnost evropska i ruska politika.

On smatra i da nema razloga da Srbija postane članica NATO-a, jer ne vidi šta bi to njoj donelo. Naveo je da to članstvo zahteva novac i nameće kupovinu oružja iz SAD i EU, koje Srbiji nije potrebno.

Mejer zaključuje da Rusija i SAD trenutno imaju sporedne interese na Balkanu, budući da su sada zvanični interesi obe države na Bliskom istoku.

  • Секула

    13.06.2016 16:31
    Сад је одједном БиХ постала фиктивна држава, а пре 20 година сте нас све отерали у рат зато што нисте дали да се отцепи? Нек ти ИСИС побије целу породицу, Мејеру. И цео Пентагон нек дигне у ваздух. Гоните се одавде, нацисти и масовне убице.
  • MinimalWeber

    13.06.2016 10:22
    pih
    Razočaran sam, Vojvodina je još uvek u Srbiji. Ne svidja mi se ovakav scenario.
  • ns

    13.06.2016 09:13
    Znači granice će se menjati samo zbog stvaranja velike albanije i velike bugarske jer je to projekat CIA.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.