RSS zatražio vanrednu Skupštinu SEHA lige zbog izbačenih srpskih klubova

Video konferencijom i obaveštenjem na zvaničnom sajtu, srpski klubovi izbačeni su iz SEHA Gazprom lige, a tim povodom je Rukometni savez Srbije zatražio hitno zasedanje Skupštine SEHA lige.
Kako 021 saznaje, srpski klubovi nisu bili obavešteni da će doći do ove odluke, a video konferencijom, koja je održana 6. jula, saopšteno je da više nisu učesnici SEHA Gazprom lige.
 
Predsednik rukometnog kluba Vojvodina i predstavnik Srbije u SEHA ligi Milan Đukić kaže za 021 da ovo nije mogao da pretpostavi i da se ovom odlukom stvaraju veliki problemi unutar domaćeg šampionata.
 
- Nama jeste najavljivano da ne mogu da igraju dva kluba, Vojvodina je bila siguran učesnih SEHA lige. Ovo je potpuno ludilo, umesto Skuštine zakažu Upravni odbor i na video konferenciji donesu odluku da isključe srpski savez. Ovo je totalna konfuzija, konačna odluka je da izbace srpske klubove, uvedu dva slovenačka i tako igraju - kaže Đukić.
 
Odlukom SEHA i Gazproma stvara se i problem unutar domaće lige, jer bi dva kluba, povratkom u domaće takmičenje, kršila zakon o sportu tako što godinu dana ranije nisu prilagodila sistem takmičenja, odnosno nisu javili da će biti učesnici domaćeg šampionata. Đukić kaže da je ovo veliki problem. 
 
- Tu se stvara problem da mi ne možemo da igramo domaću ligu sa neparnim brojem klubova, jer zakon o sportu kaže da moraš godinu dana ranije da prilagodiš sistem takmičenja. Ako se Vojvodina i Metaloplastika vrate u domaću ligu, dva kluba koja su ušla u prvu ligu morala bi da se vrate u drugu, dva iz druge u treću, i tako do poslednje. Tako se potpuno gubi smisao protekle sezone.
 
Rukometni savez Srbije zatražio je da se održi vanredna sednica povodom ove odluke SEHA i Gazproma, a kako za 021 kaže generalni sekretar Rukometnog saveza Srbije Božidar Đurković, svi u Savezu iznenađeni su ovom odlukom.
 
- Zatražili smo hitno vanrednu sednicu Skupštine SEHA lige, izbačeni smo na video sednici, a nismo imali informacije ko je, a ni kako je glasao. O tako bitnim pitanjima ne može da se odlučuje ovim putem, jer mora da se čuje svaka strana, da se priloži argumentacija, pa se onda glasa o daljoj odluci - kaže prvi operativac srpskog rukometa.
 
RSS je, pored Hrvatske i Makedonije, jedan od osnivača SEHA lige. Na osnivanju su ova tri saveza dala zeleno svetlo SEHI, a Gazprom je kasnije ušao kao sponzor. 
 
- Srbiji je po osnivanju rečeno da će imati dva predstavnika, kao i ostale zemlje. Mi smo nudili Slovencima da igraju odmah po osnivanju, ali su oni to odbili. Došli smo do situacije da nam kažu da su naši klubovi slabi finansijski i da nisu igrački kvalitetni, što ne možemo da sporimo kada se uporedimo sa Zagrebom, Vardarom, Vespremom. Mi imamo prava da naša dva kluba igraju, jer smo mi sistem takmičenja. Navodno je to odluka Gazproma, mi smo odmah zatražili da nam to daju i na papiru, međutim, rekli su nam da takvu odluku nemaju. Evidentno je da su to neke proizvoljne stvari s njihove strane - rekao je Đurković.
 
Ideja o osnivanju i prvi sastanci za pokretanje međuregionalne lige datiraju iz 2010. godine. Rukometni savezi Srbije, Hrvatske, Bosne, Crne Gore, Makedonije i Slovačke prepoznali su ovu ideju. Liga je startovala u sezoni 2011/2012, a podržali su je i Belorusija i Mađarska. Sada će umesto srpskih, u SEHA igrati dva slovenačka kluba.
  • hm?

    10.07.2016 21:16
    Sve se vrti oko novca i tu nema emocija. Stavili nam do znanja da ih ne interesuju siromasni klubovi bez jakih sponzora... Problem je sto se mi ne bavimo pitanjem sta se dogodilo sa našim rukometom i zasto smo tu gde smo, a makedonski, madjarski i hrvatski klubovi haraju Evropom.
  • Firma Novi Sad

    10.07.2016 20:19
    Nasa Vojvodina nije dobra Gazpromu ?
    A Zvezda Vam je dobra.
    Bojkot GAZPROM PUMPI !!!
    Siri dalje !
  • Mile kontras

    10.07.2016 20:02
    Gazprom izbacio srpske klubove.
    Bezobrazluk.
    Lepo... Pq zaobidjite im pumpe.
    Pozovite ljude da ne spiaju gorivo na njihovim pumpama.
    I eto kontra mere.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija