Još dve godine za novinarske posete zemljama EU

Delegacija Evropske unije u Beogradu od januara 2017. nastavlja realizaciju projekta "Medijske posete EU".

Ovo je prilika za novinare informativnih redakcija srpskih medija da sopstvene istraživačke teme o reformama i evropskim integracijama, realizuju upoređivanjem iskustava iz Srbije sa iskustvima i sagovornicima iz EU.

Vođa projekta Srđan Staletović kaže da su rezultati postignuti u prve dve godine izvanredni, jer su novinari došli do izražaja u odabiru ideja, odnosno uočavanju problema koji ovde postoje, a koji su međunarodno uporedivi.

- Cilj je bio da pomognemo novinarima da bolje istraže neke ključne teme koje se tiču svih građana, a koje su sami predložili omogućivši im da posete zemlje članice EU i istraže detalje do kojih teže dolaze, pre svega iz finansijskih razloga. Dakle, da ne jure za zadatom temom, već za temom za koju misle da njihova publika zaslužuje da je čuje. Ovim putovanjima pomogli smo ne samo novinarima, već i sami sebi da se suočimo s predrasudama sa tim kako funkcionišu zemlje EU u odnosu na razne aspekte svakodnevnog života - ocenio je Staletović.

On napominje da ove novinarske priče ne postavljaju za osnov pitanje - za ili protiv EU, jer ovaj projekat ni na koji način ne pruža podršku bilo kom političkom pitanju.

- Nije cilj da se kroz kvalitetne novinarske priče sada neko opredeljuje da li da manje ili više voli Evropsku uniju, već da se manje ili više razume kako taj sistem funkcioniše i gde smo mi trenutno. Da dobijemo informacije kako je kod nas, a kako u Evropi, i kako da popravimo trenutno stanje da bi nam bilo bolje - kazao je Staletović.

Projekat "Medijske posete Evropskoj uniji", koji sprovodi Britanski savet trajaće do decembra 2018. godine. Do sada je organizovano 19 putovanja u 16 zemalja članica za oko 250 novinara iz Srbije.

Od programa se očekuje da omogući građanima Srbije da čitaju, gledaju i slušaju raznovrsnije sadržaje i vesti o iskustvima EU u procesu reformi kao i da bolje razumeju različite aspekte procesa pristupanja Uniji. Novinarima iz Srbije, program nudi jedinstvenu priliku da kreiraju kvalitetan sadržaj u duhu istraživačkog novinarstva nudeći im pomoć pri identifikovanju i kontaktiranju relevantnih ljudi, institucija i zvaničnika iz Evrope.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija