Brajović: Država treba da se vrati u Tanjug

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Nino Brajović smatra da bi država trebalo da se vrati u vlasništvo novinske agencije Tanjug, piše Danas i prenosi da u Udruženju novinara Srbije (UNS) taj predlog ocenjuju prihvatljivim, dok Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) upozorava da bi to ugrozilo fer tržišne odnose.
Predsednik Izvršnog odbora UNS Petar Jeremić rekao je da bi problem Tanjuga trebalo rešiti što pre, uz uslov da to rešenje, po kojem bi ova agencija nastavila sa radom, ne ugrozi preostale agencije na tršištu.
 
"Ne mora da znači ako država ima udeo u vlasništvu Tanjuga da će ga finansirati direktno. Pitanje vlasništva je razdvojeno od finansiranja, ali bilo kakvo rešenje za tu agenciju ne sme da podrazumeva nelojalnu konkurenciju na tržištu prema druge dve agencije", rekao je Jeremić.
 
Potpredsednik NUNS Dragan Janjić napominje da bi takvo rešenje sigurno ugrozilo fer tržišne odnose i da je jedino prihvatljivo rešenje za Tanjug ono koje je već propisano zakonom - da se privatizuje. "Ako Tanjugu država plati dobit, a ostali to ne mogu da priušte, stvara se nelojalna konkurencija", rekao je Janjić i upozorio da je "jedina normalna ideja da se Tanjug privatizuje".
 
A, ako država želi svoj kanal informisanja, neka napravi neprofitni vladin biro po ugledu na druge zemlje, naglasio je Janjić i predočio da bi trebalo promeniti najmanje 10 zakona da bi se rešenje koje predlaže Brajović primenilo.
 
Vlada Srbije je pre više od godinu dana donela odluku o gašenju Tanjuga, ali ova medijska kuća i danas nesmetano radi.
  • Zivan

    24.12.2016 10:44
    Realna je ocena da je državna agencija poltronski medij, ali ni privatni nisu manji poltroni prema svojim donatorima. Janić nije samo podpredsednik NUNS- a, već i suvlasnik Tanjugu rivalske privatne agencije. Pitanje je da li govori kao podpredsednik esnafskog udruženja ili kao zainteresovani biznismen...
  • MinimalWeber

    23.12.2016 16:48
    E Nino
    Država nikada nije ni izašla iz Tanjuga. Treba ugasiti ovaj poltornski servis

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.